Masterstudenter i landskapsarkitektur vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har fått arbeta hårt fysiskt de senaste dagarna. 25 studenter har tillsammans skapat nya lek- och rekreationsplaster vid Gottsunda skogsväg.
– När vi kom hit var det bara sly här, säger Erika Tjernberg som möter oss längs den slingrande grusgången som leder fram till den återupptäckta äppelträdgården.
Tidigare har här funnits egnahemsträdgårdar, men de var helt igenvuxna. Gamla äppelträd har nu beskurits och fått ny fräschör. Studenterna har röjt sly och med kommunens hjälp tagit ned en del träd.
Materialet har sedan blivit den träflis som vi går på och stockarna som markerar gångens väg.
– Genom att återanvända skogsmaterialet främjas den biologiska mångfalden, säger Erika Tjernberg.
De senaste veckorna har teoretiska kunskaper prövats i praktiken och studenterna har fått göra en kulturhistorisk analys av naturområdet runt Gottsundagipen. I grupper lade studenterna fram sex förslag på hur området kunde göras mer tillgängligt för allmänheten. Av dessa valde Uppsala kommun ut ett som blivit grundstommen till området som växt fram de senaste dagarna.
Grosshandlaren Jard Emil Frykberg (1862-1923) har enligt studenternas efterforskningar haft ägor här. Jard Emil Frykberg var bland annat mycket engagerad för scoutrörelsen och har nu fått ge namn åt området, kallad Frykbergs trädgård.
I tre dagarna har studenterna nu genomfört sin plan, praktiskt, med tungt skogsarbete.
– Det har varit jätteskönt att byta ut klassrummet mot att vara ute. Mest sitter vi vid datorn annars, säger Lisa Blomkvist som skyfflar ut flis på en av gångarna.
Nyss flyttade hon och tre klasskompisar en hel trädstam.
– Man har inte direkt behövt varma kläder de här dagarna, kommenterar hon glatt.
Snart är sista lasset med flis utspritt. Studenterna har skapat fyra nya utomhusrum. Uppför en slänt slingrar gången förbi en myrstack. Vid samlingsplatsen finns en ny utsiktsplats över landskapet och en tidigare koja har byggts om och förfinats med naturmaterial.
– Här finns kottar och stubbar att leka med, säger masterstudenten Jenny Ericsson.
På måndagen håller studenterna ett vernissage för barn och vuxna i den nya skogsgläntan kl 13.