Storstockholm har coronapeakat – men inte Uppsala

Uppemot en tredjedel har haft covid-19 i Storstockholm, och innan sommaren uppnås flockimmunitet där enligt professorn Tom Britton. Även upplänningar har chans att träffas över generationsgränserna i sommar.

Smittspridningens kulmen är inte nådd i Uppsala än. Däremot i angränsande Storstockholm, enligt professorn Tom Britton.

Smittspridningens kulmen är inte nådd i Uppsala än. Däremot i angränsande Storstockholm, enligt professorn Tom Britton.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2020-04-21 12:02

25-35 procent av befolkningen i Storstockholm har hittills haft covid-19. Det menar Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet som specialiserat sig på hur smittsamma sjukdomar uppför sig i en befolkning. 

– Om en månad kommer smittspridningen börja klinga av när man närmar sig flockimmunitet, säger han. 

Flockimmunitet innebär att en så stor andel – i det här fallet 50-60 procent – av befolkningen blivit immun att smittspridningen bromsas.

Tom Britton har fått fram siffrorna genom att räkna på coronavirusets smittsamhet, människors beteende och myndigheternas restriktioner. Hans modell visar att spridningen i Storstockholm peakade förra veckan.

Till Storstockholm hör alla kommuner i Stockholms län. Där bor närmare 2,4 miljoner människor. Hur många som smittats i Uppsala län, som gränsar till Storstockholm, vågar Tom Britton inte säga. Inte heller hur lång tid det tar innan Uppsala uppnår flockimmunitet.

– Vi gör inte en så finkornig analys. Uppland verkar inte ha lika många fall som Sörmland, men lär ha kommit betydligt längre i smittspridningen än exempelvis kommuner i Norrland.

Kommer mor- och farföräldrar kunna träffa barnbarnen i sommar?

– I Stockholm finns chans att smittspridningen är så avstannad att det går. I övriga landet möjligen i slutet av sommaren.

Det har pågått en diskussion huruvida det är bra att eftersträva flockimmunitet genom att skydda riskgrupper medan övriga befolkningen smittas i en takt som sjukvården hinner med.

– En del tycker att det är rätt, andra tycker att det är för farligt eftersom det riskerar att bli många dödsfall.

Vad tycker du?

– Det beror på vad dödligheten är. Är den 1 procent tycker jag att vi ska försöka stoppa viruset helt, så som man gjort i många länder. Ligger den under 0,3 procent är det inte rimligt att helt stänga ner ett samhälle.

De flesta bedömningar av dödligheten i covid-19 är mellan 0,2 till 0,7 procent. Tom Britton gissar på den nedre delen av intervallet. En vanlig influensa ligger på 0,1 procent. Anledningen till att man har dålig koll på covid-19 är att man inte vet hur många som smittats i världen.

– I början av utbrottet trodde man att dödligheten var större, eftersom man då främst upptäckte de som var svårt sjuka. Sedan dess har man förstått att många får milda symtom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!