Storbedrägeri utreds i Uppsala: Kvinna häktad

En 35-årig man som varit skriven i Norduppland kan ha lurat privatpersoner på 1,3 miljoner kronor vid fordonsaffärer.

En 35-årig man misstänks ha lurat av privatpersoner 1,3 miljoner kronor i samband med fordonsaffärer på Blocket. Det uppger Russell Morley, chef för Uppsalapolisens bedrägerienhet. Montage.

En 35-årig man misstänks ha lurat av privatpersoner 1,3 miljoner kronor i samband med fordonsaffärer på Blocket. Det uppger Russell Morley, chef för Uppsalapolisens bedrägerienhet. Montage.

Foto: Madeleine Andersson, Malin Norrgård

Uppsala kommun2019-10-26 16:30

Polisen tror att 35-åringen ligger bakom en mängd annonser på Blocket där han salufört bilar, husvagnar och andra fordon. 

– Vi misstänker att han förmått cirka 130 personer att betala handpenning för fordon som sedan inte levererats, uppger Russell Morley, chef för Uppsalapolisens bedrägerienhet. 

35-åringen är efterlyst sedan hösten 2018 men var han finns är oklart. Han antas inte ha varit bosatt på den adress i Norduppland där han varit skriven, utan anses sakna fast adress. 

Nyligen medverkade Russell Morley i tv-programmet Efterlyst som gick ut med namn och bild på 35-åringen.

– Vi såg att bedrägerier som vi misstänker att den här mannen ligger bakom bara fortsätter och det är angeläget att få tag på honom, säger Russell Morley.

Vid kontakter med fordonsspekulanter ska 35-åringen ha gjort ett mycket trevligt intryck. I vissa fall tros han ha kapat andra personers identiteter och agerat under annat namn. 

Sammanlagt misstänks han ha kommit över 1,3 miljoner kronor. Brottspengar ska han ha slussat till två anhöriga som nu misstänks för penningtvättsbrott. 

Den ena av de båda misstänkta anhöriga, en 62-årig kvinna, har häktats sedan hon inställt sig hos polisen frivilligt.

Den andra släktingen, liksom den 35-åringe mannen, är anhållna i sin frånvaro.

Russell Morley avråder folk som handlar via annonssajter från att betala i förskott.

– Använd i stället de säkra betalningslösningar som är knutna till bland annat Blocket. Det kostar några kronor men förhindrar att man blir lurad. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!