Stor oro för naturvärden och trafiklösningar

Det första samrådsmötet om utbyggnaden av Bergsbrunna lockade rekordmånga på lördagen. En planerad workshop fick ställas in och ett andra möte anordnades i all hast.

Det var proppfullt i Sävja kulturcentrum när det första samrådet om utbyggnaden av Bergsbrunna skulle börja.

Det var proppfullt i Sävja kulturcentrum när det första samrådet om utbyggnaden av Bergsbrunna skulle börja.

Foto: Lennart Lindström

Uppsala kommun2020-03-07 18:00

Mötessalen i Sävja kulturcenter var proppfull när kommunalråder Erik Pelling (S) och tjänstemän från stadsbyggnadskontoret presenterade utbyggnadsplanerna. Tanken var att presentationen skulle följas av workshops i mindre grupper. Men det gick inte publiken med på. Folk ville ställa sina frågor direkt till tjänstemännen och så blev det.

Oron är stor över utbyggnaden som innebär att Bergsbrunna/Sävja får 21 500 nya bostäder fram till år 2050. Det innebär att en befolkning av Sundsvalls storlek ska pressas in i ett stråk från Ultuna i väster till järnvägen i öster. Många vill värna skogsområdet intill naturreservatet Lunsen.

Jan Franzén, som ansvarar för de gröna frågorna i utbyggnaden, sade att skogen kommer att påverkas och att alla växter och djur inte kommer att kunna bevaras.

– Därför är det viktigt att vi hittar en balans mellan människans krav och naturvärdena. Det gör vi genom att skapa korridorer där det mest värdefulla kan finnas kvar och utvecklas. Vi behöver en blandning av bostäder, träd och grönska, sade han.

En kvinna i publiken replikerade att sådana korridorer inte fungerar och att oersättliga naturvärden försvinner.

– Men ingen kommer ändå att bry sig om vad vi tycker, sade hon och fick kraftiga applåder.

Jenny Gunsarfs Karlsson som bor i Danmarks Söderby tycker att utbyggnaden blir för stor.

– Man väljer att bygga på åker och skogsmark som vi är vana att kunna gå ut i. Vi behöver den för framtiden. Jag tycker att man ska sprida ut byggandet till flera orter i kommunen, säger hon.

Det tycker också Birgitta Hertell från Sävja.

– Nu väljer man i stället att bygga bostäder i jättekluster. Jag tror inte det är bra för människan, säger hon.

Flera oroades över kommunens trafiklösningar. Gång-, cykel- och kollektivtrafik är prioriterat i området. 

Hur ska bilisterna ta sig fram?

– Väg 255 görs om till stadsgata men biltrafiken blir kvar och det blir en ny av- och påfart till E4. Man ska kunna köra till den nya stationen i Bergsbrunna. Men det kommer att bli krångligt att åka bil genom det nya bostadsområdet. Vi vill inte ha någon stor genomfartstrafik. Området ska präglas av hållbart resande, sade projektledare Johanna Wiklander.

Någon ansåg att lördagens samrådsmöte var för stort, och inte särskilt demokratiskt. Det ska dock följas upp med möten både i mars och april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!