Sömnforskare firar jubileum i Uppsala

Mycket har hänt på 30 år. När Svensk förening för sömnforskning och sömnmedicin firar jubileum i Uppsala har forskarskaran växt betydligt.

Eva Lindberg, överläkare och professor, och Jenny Theorell-Haglöw, sjuksköterska och docent, båda vid lung- och allergisektionen vid Akademiska sjukhuset, arrangerar kongressen.

Eva Lindberg, överläkare och professor, och Jenny Theorell-Haglöw, sjuksköterska och docent, båda vid lung- och allergisektionen vid Akademiska sjukhuset, arrangerar kongressen.

Foto: Gunilla Hägg/Privat

Uppsala kommun2019-10-13 19:00

När föreningen bjuder in till kongress mellan den 16 och 18 oktober i Uppsala väntas gäster från vitt skilda delar av forskarvärlden.
– Sömnforskning och sömnmedicin har ingen egen specialitet utan spänner över flera olika discipliner. Det gör att området blir väldigt dynamiskt, säger Eva Lindberg, överläkare och professor vid lung- och allergisektionen vid Akademiska sjukhuset. 
Hon är en av de som anordnar kongressen, där ny forskning står i fokus.
– Vi prioriterar att släppa fram yngre forskare som disputerat under året. Det gör att det blir många lite kortare inlägg, säger Eva Lindberg. 

Under de 30 år som Svensk förening för sömnforskning och sömnmedicin funnits har mycket hänt inom forskningsområdet. En tydlig utveckling är att de som aktivt forskar inom ämnet har blivit fler, och kommer från fler discipliner, än när föreningen startade.
– Första dagen till exempel har vi fem kurser som går parallellt. En av kurser tar upp hur minnet påverkas av sömnen. En annan av dem är riktad till tandläkare och handlar om bettskenor som används vid sömnapné, säger Eva Lindberg. 

Och när det gäller just sömnapné, som är Eva Lindbergs specialområde, har mycket hänt.
– Under de här 30 åren så har sömnapné utvecklats till en folksjukdom, och det har flera orsaker. Till exempel är fetma en riskfaktor och det har blivit vanligare, men det är inte den enda förklaringen. Fenomenet har uppmärksammats på ett annat sätt och det är idag betydligt enklare att utreda, säger hon.

Ett av de ämnen som kommer att lyftas under mötesdagarna är den koppling som finns mellan sömnsvårigheter och smärta. 
Under de tre dagarna kommer flera kurser och föreläsningar att hinnas med, men fokus ligger på att samtala med varandra och att utbyta kunskap över områdesgränserna.
– Det är stimulerande för forskningen att vi kan mötas och diskutera idéer. Förhoppningsvis kan kontakter knytas som kan leda till ny forskning, säger Eva Lindberg. 

Än så länge är runt 180 personer från hela Sverige anmälda till kongressen. Betydligt fler än under de första årsmötena.
– Jag var med på ett möte när föreningen var några år gammal. Då var vi 15 deltagare som träffades i ett bibliotek under en dag. Nu ses vi i flera dagar och vågar kalla det för kongress, säger Eva Lindberg.

Under jubileumsmynts kommer fyra av föreningens grundare, som fortfarande är aktiva sömnforskare, att tala.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!