Att vårtemperaturen har varit skiftande och snöfallen återkommande är en verklighet som undgått få. En som är högst medveten om problematiken är Roger Lindström, områdeschef på stadsbyggnadsförvaltningen.
– Vädret har naturligtvis påverkat våra insatser för vinterväghållning, eftersom det har snöat vid flera olika tillfällen, säger han.
Vid större plogningar och halkbekämpningar består kommunens arbetsstyrka av grundbemannade planerare och en stor mängd upphandlade entreprenörer. Totalt beräknas det vara 150 enheter. De högst prioriterade gång- och cykelvägarna åtgärdas först, därefter huvudgator och bussgator innan övriga gångvägar och bostadsgator snöröjs. Åtgärdstiderna varierar mellan tre till åtta timmar beroende på prioritetsordning (se faktaruta).
– Vi agerar på prognos. Enheterna kallas ut till när vi beräknar att merparten av snöfallet är klart. Det är en bedömning vi gör tillsammans med SMHI och vi gör den kontinuerligt, säger Roger Lindström.
När prognoserna är kortvariga uppstår ytterligare en utmaning – denna gång gäller det upptagningen av sanden som används för halkbekämpning. Ifall den ligger kvar när snön försvinner bidrar den till halka snarare än att bekämpa den, men om snön återvänder måste kommunen sanda igen. Och det kostar pengar.
– Det är en kalkylerad risk vi måste ta och i slutändan är det bättre att vi tvingas sanda igen än att sanden dammar och utgör en trafiksäkerhetsrisk.
När sanden väl har blivit upphämtad går den sällan att återanvända eftersom den blir relativt söndermald efter en säsong. Kommunen tvingas i stället hitta nya användningsområden för den samtidigt som ny sand framställs genom bergkross.
– Vi försöker använda den gamla sanden på exempelvis ridstigar och vandringsleder, där den kan fylla en funktion, så länge den inte är förorenad. Om vi skulle återanvända sanden på gator och vägar skulle den inte vara lika effektiv, säger Roger Lindström.
Även om denna vår har varit mer resurskrävande än de senaste fem vårarna tycker han inte att den är extrem – utan beskriver den snarare som ett nytt nuläge kommunen måste hantera.
– Temperatursvängningar runt nollan förblir en utmaning. Vid skiftningar i temperatur påverkas även beläggningen på vägarna, där det blir sprickor och hål, säger han.
För att åtgärda detta genomförs snabbare, mer tillfälliga lagningar. De rejäla insatserna kräver dock varmare temperaturer.
– Senare i vår kommer ordentliga åtgärder som ska fungera på längre sikt, säger Roger Lindström.