I våras fick Mats Lundgren, Ica-handlare i Gränby, nog. Efter att personalen hotats flera gånger hyrde han in väktare. Hittills har han betalat runt en halv miljon till ett vaktbolag.
– Det är pengar som jag hade kunnat använda till event i området eller till att förbättra servicen i butiken i stället, säger Mats Lundgren.
Han berättar om hur ungdomsgäng på olika sätt skulle visa att det är de som bestämmer i området. Ett exempel var när en känd snattare avvisades från butiken. Personen i fråga ringde ett samtal på sin mobiltelefon, och efter en liten stund stod det 20 personer utanför entrén till butiken. När butikschefen skulle gå hem på kvällen väntade ett antal personer i parkeringshuset och hotade honom. Vid andra tillfällen har det hänt att ungdomsgäng har kommit in i butiken och vält exponeringspallar och mordhotat personalen.
– Jag har drivit butik i både Skärholmen och Södertälje och aldrig varit med om något liknande, säger Mats Lundgren.
Han berättar att problemen började i samband med en lägenhetsbrand sommaren 2018 i ett hus intill. Huset evakuerades och under en tid var det ingen som tog ansvar för huset som blev ett tillhåll för ungdomsgäng.
– Det var som en obemannad ungdomsgård, säger han.
Nu har det dock börjat vända, berättar han. Samarbetet med vaktbolaget han anlitat fungerar bra. De har hittat en arbetsform där de stökiga ungdomarna möts med både respekt och tydliga gränser. Samtidigt har kommunen i sin ände prioriterat sitt arbete i Gränby i samband med att en projektplan för området antogs av kommunstyrelsen i juni, både med omsorg om den yttre miljön och genom att involvera socialtjänsten.
– Då började det hända saker. Det tog bara fem dagar efter att ni var här veckan före midsommar innan de började asfaltera gatan som varit grus i över ett år, säger Mats Lundgren och riktar sig till Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, som är på besök i Ica-affären.
– Fastighetsägarna har också steppat upp och ser till att klotter tvättas bort inom 24 timmar. Det är på väg åt rätt håll, fortsätter han.
Erik Pelling håller med om att kommunen borde ha agerat tidigare.
– Det är bara att konstatera att det var en oacceptabel situation. Men vi ser också att när alla aktörer samverkar får man resultat. Det finns ett broken window-syndrom, att det skapar oro i ett område när skador inte repareras, säger Erik Pelling.