I maj 1940 fotograferas byggnationen av skyddsrummet på Nedre Slottsgatan vid Drottninggatan. Det är en annan tid med brinnande krig i Europa. Dåtidens hotbild är flygbomber, anfall från luften.
I dag saknas skyddsrumssymbolen på lokalen vars svanliknande ventilationsrör sticker upp i Slottsbacken. Här repar i dag tre Uppsalaband i varsin stor sal.
Enligt tidigare uppgifter är skyddsrummet under Slottsbacken stort, ska kunna ta 400 man. Men i dagens skyddsrumsuppteckning anges att det finns utrymme för 147.
Bestämmelserna kring skyddsrummen har moderniserats i flera omgångar. Tidigare var tanken att varje individ skulle ha 0,5 kvadratmeter i skyddsrummet, numera är storleken per person det lyxiga 0,75 kvadratmeter. Men det förklarar inte den stora minskningen av platser i skyddsrummet. Inte heller Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kan förklara varför antalet platser skiljer så.
På MSB:s karta över skyddsrum hittar jag ytterligare ett skyddsrum i Slottsbacken, närmare Birger Jarl. Det har 154 platser.
Hur som helst tycks skyddsrummen ha förlorat sin forna glans. Ett nytt befolkningsskydd byggs upp. För att klara dagens hotbild behövs även planering för att kunna evakuera städer och beredskap i hemmet. Minst 72 timmar bör varje hushåll klara sig utan stöd från samhället vid till exempel störningar i elförsörjningen.
– För många är skyddsrummet ett sista tydligt spår från det gamla totalförsvaret, säger Fredrik Lindgren, samordnare beredskapsplanering på Länsstyrelsen i Uppsala län.
Den fyrkantiga blåröda symbolen mot vit bakgrund har blivit ett minne från förr. Många fastighetsägare låter skyddsrum vara förråd i fredstid. Att hyra ut det är också tillåtet. Men på två dagar ska utrymmet kunna ställas om till skyddsrum. Ett föreläggande från MSB visar att skyddsrummet på Nedre Slottsgatan har brister. Inspektionen var den första sedan 1996 och besiktningsmannen slog larm om att utrymmet kanske inte håller måttet.
– Det uppfyller inte riktigt dagens krav. Vi får se hur stora brister det är. Vi har inte undersökt färdigt, säger Kenneth Gustafsson, konsult som för MSB:s räkning utreder om skyddsrummet ska avvecklas.
Bland annat finns funderingar på om dåtidens betong är tillräckligt stabil för att klara påfrestningar som tryckvågor från bomber.
Tills Kenneths utredning är klar så väntar fastighetsägaren Statens fastighetsverk på direktiv från MSB. Om MSB anser att skyddsrummet ska avvecklas hamnar bollen åter hos Statens fastighetsverk.
– Då får fastighetsägaren skriva en avvecklingsansökan och skriva vad man tänker göra med utrymmet. Avvecklas skyddsrummet ska man riva ut allt som har med skyddsrum att göra. Ska man inte ha kvar utrymmet så fyller man igen ingången, men först efter att man tagit bort allt som är miljöfarligt, säger Kenneth Gustafsson.
De gamla skyddsrummet på Nedre Slottsgatan är fortfarande i bruk som replokal så det är inte sannolikt att ingången ska fyllas igen.
– Det här är ju en bra plats att repa på för de stör ingen, säger Stefan Lindberg, teknisk förvaltare, på fastighetsägaren Statens fastighetsverk.
Han tipsar de som rör sig vid Nedre Slottsgatan.
– Om man går riktigt nära ventilationsrören så kan man höra musiken.
Till våren bör det stå klart om rummet ska ha kvar sin skyddsrumsklassificering eller inte.