Det är två helt skilda liv som Linda Pertell Hammarlöf beskriver. Ilningarna hon upplevde i vänster ben efter två diskbråcksoperationer kunde göra att hon kröp ihop som en boll av smärta.
Hon åt tunga mediciner och blev luddig i huvudet. Under tre månader kunde hon inte jobba alls.
Men det var då.
I dag ser livet helt annorlunda ut. Vi träffas i den grå villan i Lövstalöt. Himlen är klarblå och solen skiner in genom köksfönstret. I vardagsrummet busar döttrarna Julia och Emilia med pappa Carl. De förbereder för kvällens Halloweenkalas.
Linda Pertell Hammarlöf är smärtfri sedan två år tillbaka, nästan mirakulöst efter förlossningarna som hon aldrig trodde hon skulle få uppleva.
Hon och Carl gifte sig 2006. De drömde om att få barn, men visste att det kanske inte var möjligt.
– Jag åt maxdos av Gabapentin och morfin mot mina smärtor. Det var inte godkänt för mig att bli gravid.
Det fanns risker att medicinerna skulle ge fosterskador. Linda, som var över 35 år och är sjuksköterska, var väl medveten om att det kan vara svårt att skaffa barn efter man fyllt 40 år. För att adoptera finns också övre åldersgränser.
– Vi visste inte om vi kunde skaffa barn. Men den där maskinen gjorde att det blev möjligt, säger Carl Hammarlöf.
Den där maskinen, ja. På Smärtcentrum i Uppsala fick Linda Pertell Hammarlöf prova en elektrisk metod för smärtlindring, en elektrod opererades in utanför ryggmärgen i ländryggen. Via en dosa i sidan kunde Linda styra nervstimuleringen.
– Jag har haft smärtlindring med tens-apparat på huden tidigare, men det här var inne i kroppen. Jag kände förväntan för hur det skulle bli, jag hade ingenting att förlora. Jag är en person som är lösningsorienterad,. jag vill hitta möjligheter.
Med den nya ryggmärgsstimulatorn kunde hon sänka sin medicindos till hälften. Förändringen var avgörande.
Hon minns när hon var på Specialistmödravården i Uppsala och fick ett godkännande för att bli gravid. Hennes ögon tåras.
– Jag kan börja gråta. Det hade gått så många år. Vi hade ingen aning om vi kunde bli gravida. Men två månader senare var jag det.
I april 2011 fick Carl och Linda sin första dotter, Julia. Förlossningen var smärtsam, men det var en positiv smärtupplevelse.
– Efteråt var jag så euforisk att jag kände att jag kunde föda tio barn till.
Efter graviditeten kom elektroden ur läge. Linda som länge lidit av nervsmärtor i vänster ben kunde få starka pirrningar i det högra benet och i magen. Hon opererade in en ny elektrod i bröstryggen. Denna styrs av ett dataprogram och hon behöver bara ladda den.
– Successivt kunde jag sänka dosen av medicinen. Vi började leva småbarnsliv. Vi flyttade från Salabacke hit och ville ha ett andra barn.
I januari 2014 föddes Emilia.
– Hon kom i rasande fart. Vi hann precis in till förlossningen, säger Linda Pertell Hammarlöf.
Linda är en person som ler mycket, hon är driven, envis och kör på. Hon märkte det knappt först, men efter sina båda förlossningar blev hon småningom smärtfri. Hon slutade med all smärtmedicinering för två år sedan. Det är ungefär lika länge sedan hon laddade sin smärtlindringsapparat.
– Man får vara glad för varje dag som man är smärtfri. Om smärtan kommer tillbaka får man ta tag i det igen.
Hon har tänkt att hon ska kolla upp om ryggmärgsstimulatorn ändå kan vara kvar i kroppen, tills vidare. Hon tar fram skärpet med utrustningen som placeras på den inopererade dosan i sidan för att ladda apparaten. För Carl blir det en påminnelse om allt paret gått i genom.
– Det blev bra, men när det var som värst kunde Linda ha väldigt ont. Hon åt starka mediciner och kunde ligga som en boll av smärta, säger han.
I ländryggen har Linda ett djupt ärr efter diskbråcksoperationerna. Troligen orsakades hennes långvariga nervsmärta av ärrvävnad vid kotorna efter operationerna. Men hur kunde smärtan upphöra?
– Min läkare säger att det kan bero på gravidhormonerna, säger Linda Pertell Hammarlöf.
Linda och Carl har en tes om att när bäckenet mjukades upp under graviditeterna så blev också ärrvävnaden uppluckrad eller förskjuten i kroppen. Vi har inte kunnat bekräfta tesen, men enligt Smärtcentrum kan smärta avta eller förändras med åren.
För Linda är skillnaden mellan livet förr och nu milsvid.
– Just nu är det helt fantastiskt!