SLU storsatsar på skogens mystiska djur

Det är dags igen för "Den stora älgvandringen" på SVT. Då hänger SLU på och storsatsar på att sprida kunskap om de långbenta djuren. I fjol blev lantbruksuniversitetet nedlusade av älgfrågor från nyfikna tv-tittare.

Nu sänder SVT sin andra säsong av "Den stora älgvandringen".

Nu sänder SVT sin andra säsong av "Den stora älgvandringen".

Foto: Johan Erhag/SVT

Uppsala kommun2020-04-10 18:00

– Älgen är ett exotiskt, vilt djur som kittlar oss. De är mystiska på ett sätt som vi människor inte riktigt förstår oss på. En hund förstår vi men inte en älg, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi vid SLU, som förklaring till varför älgintresset är så stort. 

Slow-tv-programmet "Den stora älgvandringen" slog alla med häpnad i fjol när den visades för första gången. Det blev en kanonsuccé. Programmet fick 3 miljoner tittade timmar. Endast Musikhjälpen har fler tittningar. Sändingen om älgarnas vandring pågick i tre veckor och ingen speakerröst kommenterade. Det väckte frågor hos många tittare. 

– Vi fick hundratals frågor om älgar i fjol när programmet sändes och de var roliga att svara på. De svaren och mycket mer kunskap kommer vi att presentera i samband med att programmet nu återkommer, säger Göran Ericsson.

Varje dag paketeras älgfakta på SLU:s webbplats, på deras Facebooksidor och Göran Ericsson kommer att vara med i tv-programmet "Go kväll" på onsdagarna och svara på frågor. Det blir också nyheter från den senaste älgforskningen, filmer från fältarbete, tillbakablickar på älgarna i historien och mycket mer. 

Vad är det mest fascinerade med älgarna? 

– Att de överlevt sedan istiden. De är så anpassningsbara och långlivade. En älg lever i ungefär 20 år och som andra gräsätare dör de oftast av att de inte får i sig mat för att deras tänder är nedslitna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!