– Det är mycket viktigt att man som resenär bidrar till att minska risken för smittspridning i SL-trafiken, säger trafikdirektören Fredrik Cavalli-Björkman i ett pressmeddelande.
De senaste veckorna har antalet resenärer minskat med 60 procent, men för att tillräckligt avstånd ska kunna hållas borde ännu färre åka. Därför vädjar bolaget nu om att bara resa kollektivt om det är "absolut nödvändigt". Den som måste resa bör undvika rusningstid.
För att minska trängseln har SL bland annat stoppat biljettkontroller på buss och lokalbanor och hindrat påstigning genom de främre dörrarna. Trots det är det trångt på vissa tider och platser.
Det sker också vanliga störningar, som fordonsfel eller problem med infrastrukturen, som riskerar att öka trängseln.
– När det händer vädjar vi till resenärerna att vänta på att det ska komma en buss eller tåg där det finns bättre med utrymme. Det är självklart irriterande att inte kunna åka som planerat, men vi måste alla göra uppoffringar nu, säger Fredrik Cavalli-Björkman.
På UL är uppmaningen fortsatt att bara resa om man måste och att undvika rusningstrafik.
– Både vi och våra operatörer har haft personal på plats på resecentrum för att hjälpa folk att tänka på det här när man kliver på. Om det är mycket folk på tåget går det kanske att ta nästa, säger Helena Klange, presschef på UL.
Hon har inte fått några rapporter om trängsel de senaste dagarna, undantaget att det något oväntat var trångt på Upptåget klockan 04.39 i torsdags morse. Nästa vecka väntas ytterligare ett dubbeldäckartåg kunna tas i bruk, vilket gör att alla avgångar antingen blir med ett sådant eller ett dubbelkopplat Reginatåg. Inga mer korta tåg, alltså.
Bör man undvika att åka med er?
– Nej, jag tycker inte det. Det finns mycket man kan göra själv, som att hålla avstånd. Man kan också ha handskar på sig om man inte vill trycka på stoppknappen till exempel, säger Helena Klange.