Strax innan klockan åtta på torsdagsmorgonen är aktiviteten i Börje kyrkas församlingshem febril. Eleverna från Börje skola repeterar luciasången en sista gång. Tomtenissarna kollar så att luvorna sitter rätt. Sedan börjar tåget genom morgondiset över till den lilla medeltidskyrkan. Det är nästan fullt i bänkraderna av förväntansfulla mammor, pappor och syskon, mor- och farföräldrar.
– Att ha lucia i kyrkan är gammal tradition. Vi har firat så här så länge jag kan minnas och jag har jobbat på Börje skola i 30 år, säger läraren Karin Hahlin Ohlström som håller i luciatåget.
Lucia träder in i kyrkan med tända ljus, följd av tärnor, stjärngossar och tomtar. De sjunger traditionella julsånger blandat med mer moderna låtar och varvar med julverser som eleverna själv skrivit.
"Tomten kommer som en raket och lämnar stora och små paket. När det blir kallt så blir det halt och det har vi ju inte valt", rimmar Wilmer.
"Juletid och julefrid, Lucia går med ljus i hår. Jag längtar redan till nästa år", rimmar Nicolina.
Nissarna sjunger tomtesången Tip-tap. Sedan blir det Gläns över sjö och strand och så är lucias halvtimme i kyrkan nästan över.
Sara Prosell från Börje tycker allt var jättefint. En av hennes två söner, Noel, går i sexan och var med i tåget som stjärngosse.
– Men nästa år kommer Noel att gå i en annan skola så det här var nog mitt sista luciafirande i kyrkan. Det har blivit många genom åren. Börje kyrka är ett fint rum att vara i, med ljusen, väggmålningarna och allt. Det skapar en speciell stämning, säger hon.
I församlingshemmet pustar luciatåget ut. Lucia själv, Felicia Eriksson från Börje, tycker det gick bra.
– Det var kul och jag var inte så jättenervös. Det svåraste är att läsa upp verserna, säger hon.
Karin Hahlin Ohlström är också nöjd.
– Vi har tränat på sångerna i sju veckor under musiklektionerna. Det svåra är att få alla att göra samma sak samtidigt och att sjunga ut ordentligt så att det hörs i kyrkan, säger hon.
Av tradition är det årskurs sex som sköter luciafirandet tillsammans med sexåringarna som agerar tomtenissar.
Att lucia kommer den 12:e december och inte på luciadagen den 13:e beror på att musikläraren undervisar på flera skolor samtidigt. Det fanns inte någon annan tid.
– Då får vi ha lucia dagen innan. Men vi får jättemycket positiv respons från alla föräldrar ändå, säger Karin Hahlin Ohlström.