Skolan lades ner trots protester – de vill starta ny

Klassrummen på gamla Åkerlänna skola har stått tomma i fyra år. Nu vill bygdens eldsjälar väcka liv i den igen. Om allt går som det ska öppnar förskolan redan till hösten.

För litet elevunderlag fick kommunen att lägga ner Åkerlänna skola. Men Thord Hägg, Gunilla Gustafsson och Niklas Axén tror att det finns tillräckligt med barn i bygden för att öppna den.

För litet elevunderlag fick kommunen att lägga ner Åkerlänna skola. Men Thord Hägg, Gunilla Gustafsson och Niklas Axén tror att det finns tillräckligt med barn i bygden för att öppna den.

Foto: Emma Åhman

Uppsala kommun2021-01-20 07:57

– Utan en skola är det här bara hus i skogen. Men med en skola och en liten affär, då är det en bygd.

Så säger Niklas Axén, styrelsemedlem i det nybildade företag som vill driva friskola i Åkerlänna nordväst om Uppsala. Bakom det ligger Oxsätra Åkerlänna Utveckling AB, som på sätt och vis föddes ur protesterna mot nedläggningen av skolan 2016.

– Känslan var att nej, inte en grej till får läggas ner. Vi måste ta hand om det här själva, säger Thord Hägg, ordförande för båda bolagen.

Så det gjorde de. Via utvecklingsbolaget, som ägs av en lokal förening och 400 aktieägare i området, ser de till att det finns mataffär och bensinpump i närliggande Oxsätra.

Och nu är det alltså dags för nästa projekt – skolan. Thord Hägg började själv i tvåan när Åkerlänna skola var helt ny i början på 1960-talet.

– Det blev verkligen ett lyft när allt var nytt, minns han.

undefined
Thord Hägg är ordförande för bolaget som driver lanthandeln i Oxsätra. Under pandemin har fler velat handla på hemmaplan vilket har gett ett uppsving för butiken.
undefined
Handlarn i Oxsätra drivs av ett lokalt utvecklingsbolag och öppnade 2017.

I klassrummen, som ligger på rad längs en korridor med tidstypisk tegelvägg, står en del möblemang och gamla skolsaker kvar. Bedömningen är att byggnaden är i gott skick och fullt möjlig att ta i bruk.

Men några saker krävs för att planerna ska bli verklighet. Först behöver de få köpa skolan som ägs av kommunala Skolfastigheter.

– Det är givetvis glädjande att det finns ett intresse för fastigheten. Tillvägagångssättet är nu att låta en fastighetsmäklare hjälpa oss med försäljningen. Detta för att säkerställa transparens och att alla som vill får möjlighet att delta, skriver Peter Walhed, tf vd för Skolfastigheter i ett mejl.

Därefter behövs tillstånd för att driva skola. En ansökan skickades in redan ifjol men då blev svaret nej. Nu har bolaget rustat med bland annat en enkät som visar att ett sextiotal familjer skulle vilja ha sina barn i skolan. Tanken är att börja med förskola, helst redan i höst, och sedan bygga på uppåt.

– Det har gått att ha en skola här sedan slutet på 1800-talet. Så jag tror vi kommer kunna fixa det, säger Niklas Axén.

undefined
Thord Hägg, Niklas Axén och Gunilla Gustafsson hoppas kunna köpa Åkerlänna skola.

Trion ser flera fördelar med en liten skola på landet.

– Att vara i ett litet sammanhang där alla känner alla. Barnen kan vara trygga med vilken vuxen som helst, säger Gunilla Gustafsson som har en bakgrund i skolvärlden.

Skolan är också viktig för bygden. Inte minst gör det området mer attraktivt för barnfamiljer.

– Vi tror att det finns en ny grön våg där folk vill flytta på landet, säger Thord Hägg.

Karta: Åkerlänna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!