"Skjutningen ändrar inget. Här är tryggt".

Irritation snarare än oro. Det är känslan som lördagens skjutning i Stenhagen verkar väcka hos närboende.

Dagen efter är enda spåret av polisinsatsen ett avspärrningband som fladdrar i höstvinden.

Dagen efter är enda spåret av polisinsatsen ett avspärrningband som fladdrar i höstvinden.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala kommun2019-11-03 14:01

Det är en stilla söndag i Stenhagen dagen efter skjutningen där en man i 20-års åldern ska ha skottskadats. Lite är känt om vad som egentligen hänt, men händelsen rubriceras av polisen som försök till mord.  

En man kommer från köpcentret ett stenkast bort och går in  trappuppgången som spärrades av på lördagskvällen. Skjutningen gör honom inte otrygg.

– Skitungar finns överallt. Här är inte värre än någonannanstans. Vi har bott länge i Gottsunda och är härdade. Stenhagen är fint och tryggt och en skjutning ändrar inte på det, säger han. 

Det är så de flesta resonerar. Alla tidningen träffar lyfter fram hur fint och lugnt området är. Vid en busshållplats står en man som kallar sig Ahmed, som bott i Stenhagen sedan 1988 och pratar med en vän på väg till sin träning. När vännen, som vuxit upp i Stenhagen, kom hem på lördagskvällen var mycket folk samlat på parkeringen utanför huset när polisen gjorde sin tekniska undersökning. Ahmed märkte inget men har läst om skjutningen i medierna på morgonen. 

Båda verkar snarare irriterade än oroade. Stenhagen är bra på alla sätt, säger de.

–  Några enstaka är kriminella, inte alls många egentligen, men man drar ofta alla över en kam, säger Ahmed. 

Han tycker inte att stadsdelen på något vis blivit mer otrygg under sina 30 år här, men han tycker sig ändå se en förändring. Det borde vara högsta prioritet för politikerna att motverka den trenden, tycker han. 

– Jag ser fler unga som inte har jobb eller försörjning, men ändå vill ha märkesläder och sådant som kostar pengar. För att få tag på pengarna då finns bara kriminaliteten, säger han.Ett ungt par kommer med matkassar i var sin hand. Sin andra håller de varandra med. De bor intill brottsplatsen, men har inte märkt något. De blir nyfikna, men inte oroade.

– Här är bra. De är bara inblandade som skjuter på varandra, så det gäller att hålla sig utanför, säger hon. 

"Skjutningarna drabbar bara dem som är insyltade i kriminalitet. Här känns ändå tryggt.", säger ett par som bor nära trappuppgången där en skjutning ska ha ägt rum.
"Skjutningarna drabbar bara dem som är insyltade i kriminalitet. Här känns ändå tryggt.", säger ett par som bor nära trappuppgången där en skjutning ska ha ägt rum.
Karta: Stenhagen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!