– Vi kommer att avsätta pengar för en satsning på avhopparverksamheten i Uppsala. Det är en av våra huvudåtgärder för ökad trygghet i Uppsala.
Så sade kommunalrådet Mohamad Hassan (L) under ett seminarium 2018 om skjutningar och grova brott i Uppsala. Hur stor satsningen skulle bli avslöjade han inte, men när budgeten för 2019 kom kort därefter innehöll den en fördubbling av resurserna till kommunens avhoppverksamhet vid den Sociala insatsgruppen, SIG, där en tjänst är vikt åt den här specifika insatsen.
Men fördubblingen har uteblivit. Det här handlar inte om tuffa besparingskrav på socialtjänsten, utan om att satsningen skulle ske i samverkan med polis som inte kunnat genomföra sin del. Det uppger Eva Christiernin (S), ordförande i socialnämnden.
– Det gick inte att lösa som vi tänkt och vi har i stället fått tänka kreativt för att möta behoven på andra sätt, säger hon.
Hilde Wiberg, chef för den del av socialtjänsten där avhopparverksamheten finns, konstaterar att det blivit andra lösningar än de politikerna pratat om. Och arbetet med att påverka unga i eller på väg in i kriminalitet har samtidigt breddats och riktas mer mot yngre.
– Vi ser att den grövre kriminaliteten går ned i åldrarna. Vi jobbar också till exempel mer med kommunens jobbcenter, men även med motiveringsarbete, så att unga kriminella kan få ta del av andra delar som har riktad verksamhet till unga vuxna, säger Hilde Wiberg.
Även om löftet om avhopparverksamheten inte uppfyllts, så sker andra förstärkningar, berättar hon.
– Vi ska nu rekrytera till tre nya tjänster, två som ska arbeta på fältet och en som ska arbeta med samordning med polisen. Med dem kan vi arbeta mer brottsförebyggande och trygghetsskapande, säger Hilde Wiberg.
Samtidigt ser hon att det skulle behövas ännu mer resurser.
– Visst vi behöver resurser till hela socialtjänsten, så är det bara. Vi måste kunna jobba ännu mycket bredare och i ännu mer och bättre samverkan med civilsamhället, polis, arbetsförmedling, kriminalvården, försäkringskassan, skola och så vidare, säger Hilde Wiberg.
Mohamad Hassan (L) säger att omprioriteringar tillhör politiken.
– Vi kan ha en ambition som sedan inte visar sig fungera i praktiken. Och här tror jag att fokuset på arbete är rätt, att ha en inkomst kan vara en faktor vi underskattat när det gäller att förstå varför unga väljer kriminalitet, säger han.