Satsar 80 miljoner kronor på ny forskning

Uppsala universitet satsar 80 miljoner på Ångströmlaboratoriet. Pengarna ska gå till att utveckla avancerade instrument till stora forskningsanläggningar i Sverige och Europa.

"Vi tar ett stort nationellt och europeiskt ansvar", säger Johan Tysk om Uppsala universitets 80-miljonerssatsning på ny forskning inom instrumentutveckling.

"Vi tar ett stort nationellt och europeiskt ansvar", säger Johan Tysk om Uppsala universitets 80-miljonerssatsning på ny forskning inom instrumentutveckling.

Foto: UNT-arkiv/Montage

Uppsala kommun2020-02-24 13:50

Partikelacceleratorer, som till exempel CERN utanför Genéve i Schweiz eller ESS och MAX IV i Lund, används bland annat inom materialforskning. I acceleratorerna kan olika material och fysiska fenomen testas. 

– Ångströmlaboratoriet gör forskningsutrustning till de här stora anläggningarna i Sverige och Europa, som till exempel CERN. Det handlar främst om instrumentutveckling till stora acceleratorer, säger Johan Tysk, vicerektor för teknisk-naturvetenskapliga fakulteten.

Johan Tysk säger att Uppsala universitet har lång erfarenhet av liknande forskning och att den nya satsningen innebär ett naturligt steg i den utvecklingen.

– Vi har redan fyra nobelpris som är kopplade till fakulteten och alla har med instrumentutveckling att göra.

De 80 miljoner som Uppsala universitet investerar är enligt Johan Tysk en ganska liten summa jämfört med hur mycket pengar en partikelaccelerator kostar. Satsningen kan dock förhoppningsvis leda till beställningar från de stora acceleratoranläggningarna.

– Utrustningen i acceleratorerna måste hela tiden uppdateras och utvecklas. Där kliver Uppsala fram och tar den rollen, vilket gör oss ledande i landet när det kommer till instrumentutveckling. Vi tar ett stort nationellt och europeiskt ansvar.

Investeringen görs av teknisk-naturvetenskapliga fakulteten och institutionen för fysik och astronomi vid universitetet.

Karta: Ångströmlaboratoriet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!