Koloniområdet ligger nedanför det stora vita Nya hospitalet även kallat Vingmuttern, uppfört 1885. Här har personal och patienter odlat frukt och grönsaker under hela 1900-talet. Sedan Uppsala kommun köpte Ulleråkerområdet av dåvarande Uppsala läns landsting år 2014 pågår en upprustning av parken som vetter ned mot Fyrisån. I samband med det upptäcktes föroreningarna av kvicksilver.
– Odlingsområdet ska arrenderas ut till Odlarföreningen Ulleråker. Inför det tog vi prover på hela markområdet och upptäckte då föroreningar på två ställen. Halterna överskrider gällande gränsvärden tillräckligt mycket för att en sanering är nödvändig, säger landskapsarkitekt Sara Rydeman vid Uppsala kommun.
Det ena området har sanerats och gjorts om till en liten parkering. I det andra som ligger intill den gamla allén pågår saneringen för fullt. En liten grävmaskin skrapar av den förorenade jorden som sedan transporteras bort. När proverna visar att inget kvicksilver finns kvar ska ny frisk jord läggas på.
– Vad kvicksilvret kommer ifrån vet vi inte. Det kan vara från en avfallshög med skrot som fanns på området. Vi räknar med att kunna får bort allt så att marken går att odla. Eftersom området odlats under så lång tid är det viktigt att den traditionen fortsätter och blir en integrerad del av parklandskapet, säger Sara Rydeman.
Michael Holtorf, ordförande i Odlarföreningen Ulleråker, tycker det är viktigt att så mycket som möjligt av det gamla kan bevaras i området.
– Det finns många växter kvar från tiden då hospitalet skötte odlingarna. Och det är superkul att området vaknar upp igen. Det har ju varit ganska igenväxt på senare år, säger han.
Kommunen tar nu bort sly och träd som växt upp så att en större del av marken ska kunna odlas. Nya vattenledningar ska också dras. Vattnet ska tas från Fyrisån så att inte Uppsalas dricksvatten belastas i onödan.
– Vi tror att vi kommer att kunna få plats med cirka 200 odlingslotter när allt är klart. Hela området är på 1,4 hektar, säger Michael Holtorf.
Intresset för att odla är stort och Odlarföreningen Ulleråker har redan i dag ett 100-tal medlemmar.
När odlingssäsongen börjar på allvar i maj ska allt vara klart.
– Vi jobbar för högtryck under april för att få odlingsområdet färdigt, säger Sara Rydeman.