Uppsala kommuns nya enhet kommer att arbeta med att stärka barnperspektivet i barnavårdsärenden och arbeta i nära relation med barnet och hens familj. Arbetssättet heter "Signs of safety" och kommer ursprungligen från Australien. Det har använts framgångsrikt i Karlstad och nu kopierar Uppsala kommun arbetsmetoden. Vid årsskiftet blir barnkonventionen svensk lag. Enligt konventionens tredje artikel ska barnets bästa beaktas vid alla beslut som rör barn.
– Vi har sett en ökning av orosanmälaningar i Uppsala och majoriteten handlar om våld. Trygghetsfrågor är högprioriterade i kommunen. Vi måste trygga upp barnen i socialtjänsten, säger Eva Christiernin (S), socialnämndens ordförande.
Säkerhetsteamet ska arbeta med planeringar när det finns oro för ett barn och där socialtjänsten kan komma att placera barnet utanför hemmet. Teamets uppgift blir att utreda om det finns någon viktig person i barnets närhet, för att säkerställa att barnet inte rycks från sitt sammanhang i onödan. Målsättningen är att arbetssättet ska leda till färre omplaceringar och att öka kvaliteten i handläggning.
– Med ett särskilt säkerhetsteam försäkrar vi oss om att vårt arbete alltid utgår från vad som är bäst för barnet. Vi kommer att rekrytera rutinerade socionomer och en nyckelfråga är barnets delaktighet, säger Eva Christiernin (S), och fortsätter:
– Framöver kommer kommunen ha ett team som har det här som sin arbetsuppgift, vi sätter barnet i centrum och barnets bästa måste prioriteras.