– Den mest minnesvärda väderhändelsen från 2019 är stormen Alfrida som hade stor påverkan på många platser i Uppland, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.
Alfrida drog över Sverige och Uppland under nyårsdagen och 2 januari 2019. Under stormen uppmättes årets högsta medelvindhastighet utanför fjällen med 29,4 m/s på Örskär, norr om Gräsö. I vindbyarna hade Alfrida orkanstyrka. Över hela landet drabbades 100 000 hushåll av strömavbrott. Stormen orsakade skador, framför allt på skog och av fällda träd, för över 50 miljoner kronor i Uppsala län.
Totalt fick Sverige fyra namngivna stormar under årets två första månader, men sedan lugnade vädret ned sig. Utmärkande för väderåret 2019 är att det var blötare än normalt, men paradoxalt nog var grundvattennivåerna ändå låga, i framför allt södra Sverige.
Snötäcket fick inte ligga kvar längre perioder. I mars och maj kom nederbörd, i april var det torrt och soligt.
– Som helhet har det varit ett varmt år, men inte rekordvarmt, säger Sverker Hellström.
Under juni 2019 steg temperaturen till 29,9 grader i Uppsala, men under 2018 uppmättes samma månad 31,5 grader. Årets varmaste dag i Uppsala under 2019 var i juli med 32,8 grader, men det blev inget väderrekord. 2018 var det som mest 34,4 grader varmt i juli.
– Numera är det normalt att det är rätt varmt, 2019 är inte ett år som sticker ut. Det går inte att jämföra med 2018, det var ett klart extremare år, säger Sverker Hellström.
Allra mest sommarsol fick uppländska ön Svenska Högarna, längst ut på kustbandet, med 992 soltimmar under juni, juli och augusti. Men hösten blev blöt och solfattig. Svenska Högarna fick sin tredje mest solfattiga höst.
Det känns som det var väldigt blött och grått under 2019, stämmer det?
– Ja, framför allt i november och december kan man tycka att var det väldigt grått. Det var mycket moln och inte mycket snö som sken upp heller, säger Sverker Hellström.
Under november och december fick Uppsala mest nederbörd under 2019.
Är det trista vädret ett tecken på klimatförändringarna?
– Nej, det är variabelt väder. De längre trenderna visar på klimatförändringen med en gradvis ökad temperatur. Inte bara för Uppsala, utan för landet som helhet har vi en temperaturökning. Sverige har en dubbelt så stor temperaturökning, sedan förindustriell tid, som globalt.