Nio miljoner kronor används varje år till biljettkontroller ombord på UL:s bussar, Upptåget samt pendeltågstrafikeringen till Stockholm som sköts i samverkan med SL.
Varje månad beställer Region Uppsala 2500 arbetstimmar kontroller, något som 2018 resulterade i nära 4000 upptäckta ogiltiga resenärer. 2019 landade siffran på 7575 stycken. Utöver det finns ett mörkertal och exakt hur mycket intäkter som uteblir för regionen finns det inga siffror på.
– Vi har ingen sådan beräkning. Men alla som inte betalar fastnar inte i kontroller. Det finns ett mörkertal, men det är inte alla med ogiltig biljett som medvetet inte betalar. Det kan vara missförstånd, säger Nikodemus Kyhlén, marknadschef på UL.
Den som upptäcks med ogiltig biljett kan tilldelas en så kallad tilläggsavgift på 1200 kronor, något som 2019 gav cirka sju miljoner kronor i intäkter till regionen. Merparten betalar boten, men inte alla.
– Det finns ett antal som överklagar och då gör vi en bedömning på om det finns förmildrande omständigheter, såsom bristfällig information från vårt håll, eller tekniska problem. Isåfall kan den avskrivas, säger Nikodemus Kyhlén.
30 000 arbetstimmar om året. Är arbetet värt det?
– Ja det är vår bedömning. Biljettkontroller är en avskräckande effekt. Det är inget ändamål för oss att skriva en kontrollavgift, men tyvärr så måste vi göra det av olika skäl.