16 personer smittades av TBE i Uppsala kommun 2022 – flest i landet tillsammans med Västerås kommun. Antalet TBE-smittade i Sverige har nästan fördubblats de senaste tio åren, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.
– Sannolikt är det flera faktorer. Fästingarna sprider sig norrut och söderut och när man får fler fästingar som har TBE och det ökar i naturen så ökar antal fall successivt, säger Anders Lindblom, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Han nämner också vaccinationstäckning samt årstidsvariationer. Är det kalla vintrar med mycket snö så dör många fästingar. Samma gäller vid torka. Sommaren började med just mycket torra förhållanden.
– Det är en ogynnsam faktor för den fästing vi har i Sverige då fästingar är anpassade efter det klimat som finns. Men det är en faktor. Tillgång på värddjur som gnagare är en annan.
Det finns ingen enskild förklaring till varför Uppsala kommun toppar listan, men djur och miljön i Mälardalen är båda framträdande faktorer, även enligt smittskyddet i Region Uppsala.
– I Mälardalens miljö är det mycket fukt och grönska, med mycket människor som rör sig i de miljöerna. Det är gynnsamma förhållanden för fästingar och många rör sig i samma områden som fästingarna, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare på Region Uppsala.
Region Uppsala rekommenderar vaccination. Anna Gillman menar att det ska mycket till för att man ska få smittan, men att det är tufft för dem som blir riktigt sjuka.
– För det första måste fästingen ha TBE, man måste bli biten, sedan ska det föras över från fästing till människa. Det ska till flera olyckliga omständigheter. De flesta som blir sjuka får bara feber och yrsel. Men man ska vara uppmärksam, säger hon.
– Det kostar att vaccinera sig mot TBE, men blir man ordentligt sjuk så är det hjärnan som blir sjuk och det är inte roligt. Vi rekommenderar vaccination mot många andra sjukdomar också, men TBE kan bli riktigt jobbigt för individen om man blir allvarligt sjuk.
Nyligen rapporterade UNT om att en person i Enköping gick bort efter att ha smittats av TBE.
De flesta blir dock inte sjuka. 10-30 procent får influensaliknande symtom, och 20-30 procent av dessa drabbas därefter av en andra TBE-fas. Dessa får symtom av hjärn- och/eller hjärnhinneinflammation med bland annat hög feber och neurologiska problem. 0.5-2 procent bland dem med svår TBE får bestående förlamningar och dödsfall förekommer men är sällsynta, enligt Folkhälsomyndigheten.