Så har Uppsalapolisen använt sina drönare

Sedan januari bevakar polisen fyra av Uppsalas stadsdelar från luften med drönare. Hittills har den flygande kameran främst skickats upp över Gränby.

Hur många drönare som Uppsalapolisen har tillgång till är hemligt. Men innan årsskiftet användes drönare mycket sparsamt.

Hur många drönare som Uppsalapolisen har tillgång till är hemligt. Men innan årsskiftet användes drönare mycket sparsamt.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Uppsala kommun2020-04-06 07:00

De senaste månaderna har Uppsalapolisen börjat använda drönare allt oftare. För att få reda på när de luftburna videokamerorna tagits i bruk har UNT begärt in uppgifter från polisen.

Ett exempel är en händelse den 5 mars. Då planerades en insats utanför Uppsala mot en person som befarades vara beväpnad.

Enligt polisen kunde man med hjälp av en drönare konstatera att personen inte hade något skjutvapen. Exakt hur det var möjligt att dra den slutsatsen har inte gått att få fram.

Uppsalapolisens presstalesperson Jonas Eronen påpekar att drönarens kamera har så bra zoom att det går att avgöra även på långt avstånd om en person på marken håller i ett gevär. 

Så här skriver en polis i ett mejl till UNT om händelsen den 5 mars:

"Det var ett utmärkt exempel på när UAS (drönare) kan minska risken för personskador, både för personal och den man skulle ingripa mot. I det här fallet behövde ingen polis gå fram till den misstänkt farliga personen eftersom man med UAS kunde konstatera att inga vapen fanns i hans närhet".

Här är några andra exempel då drönare tagits i bruk under 2020:

* Den 24 februari brann fasaden på Gottsundakyrkan. Via drönaren höll polisen koll på om branden spred sig till taket. Med hjälp av drönarens värmekamera kunde man även avgöra om det fanns någon brandhärd bakom fasaden.

* Den 20 februari genomfördes en insats mot narkotikahantering i Uppsala city. Drönaren skickades upp för att ge poliserna en lägesbild över de platser där insatsen skulle ske.  

– Med hjälp av UAS kan polisen vid en narkotikainsats se rörelser i ett större område än om man har spanare på marken. Situationen på platsen förmedlas till insatsledaren som får ett bättre underlag för beslut om man ska ingripa, avvakta eller annat, kommenterar Jonas Eronen.

* Vid trafikkontroller i bland annat Gottsunda har polisen via drönare hållit uppsikt över om personer försökt ta sig från platsen eller kasta ut föremål från fordonen.

I januari beslutade polisen att börja flyga med drönare över fyra bostadsområden i Uppsala där det anses finnas risk för allvarlig brottslighet. De fyra områdena är Gottsunda, Gränby, Stenhagen och Sävja. Den här luftburna patrulleringen ska i första hand pågå till 14 april.

Enligt de uppgifter UNT fått ut för januari och februari är det nästan enbart Gränby som har bevakats med drönare. Under en period av fem veckor gjordes nio flygningar över Gränby i vad som uppges ha varit brottsförebyggande syfte. 

Under samma period cirkulerade drönarna två gånger över Gottsunda för brottsförebyggande ändamål men inte vid något tillfälle över de båda andra utvalda områdena Sävja och Stenhagen.

Enligt Jonas Eronen ska drönarbevakningen av de fyra bostadsområdena ses som ett komplement till polisens vanliga patrullering med exempelvis radiobil.

Under den aktuella perioden ska det funnits starkare skäl ur polisiär synpunkt att bevaka Gränby än andra områden.

– Men om det funnits tid och resurser hade man troligtvis flugit minst lika mycket i övriga områden som i Gränby, uppger Jonas Eronen.

Drönarna är tänkta att användas även när det inte är frågan om brott, till exempel när polisen behöver få en överblick över stora folkmassor. 

Uppsalapolisen hade planerat att skicka upp drönare vid bandyfinalen, valborg och första maj. Men som bekant har dessa evenemang ställts in till följd av coronasmittan.

Kan flyga 70 km/t.

Under 2019 började polisen i Sverige att använda drönare i stor skala. I riket som helhet har polisen tillgång till cirka 200 drönare.

Inom polisen kallas drönare UAS, Unarmed Aerial System.

Uppsalapolisens drönare har en maxfart på 70 km/t. Bildernas upplösning räcker för att avläsa registreringsskylten på en bil som fotograferats på hundra meters håll. Drönarna kan även ta bilder i mörker.

Varje flygning med polisdrönare måste beslutas av ansvarig chef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!