Nästan alla Uppsalaskolor som tidningen varit i kontakt med kommer ha någon form av tåg, men då det inte finns några officiella riktlinjer från kommunalt håll är det helt upp till skolorna om det ska finnas ett luciafirande eller ej.
– Vi har en lång luciatradition på skolan och det är helt elevstyrt. Jag behöver inte ha några riktlinjer för det brukar inte vara några bekymmer hos oss, säger Helene Lagerquist, rektor på Katedralskolan.
De allra flesta av skolorna håller sina tåg på själva luciadagen, men åtminstone fem av Uppsalas grundskolor tjuvstartar dagen eller dagarna innan. Exempelvis Malmaskolan slår på stort med luciaföreställning på torsdagskvällen för vårdnadshavare och tre omgångar tågande för eleverna på luciamorgonen.
Inställningen till vilka som sitter i publiken skiljer sig också mellan skolorna. Föräldrar och vårdnadshavare är välkomna till vissa, medan andra håller det helt av och för eleverna.
På Valsätraskolan sköts luciatåget helt frivilligt av elever i två vitt skilda årskurser, nämligen förskolans 6-åringar och 16-åringarna i årskurs 9.
– Det är ungefär hundra elever som går i själva tåget och våra andra elever får vara publik vid tre olika tillfällen. Det ska vara roligt, men också seriöst och högtidligt, säger rektor Tomas Rylander.
En lista med ett urval Uppsalas lussande hittar du här.