Var fjärde Uppsalabo tycker det känns otryggt att vistas utomhus på kvällarna och ett vanligt önskemål är fler poliser.
Uppsalapolisen har gång på gång slagit larm om underbemanning och även från politiker hörs rop på fler poliser. Men hittills har inte mycket hänt i den vägen.
Sedan 2016 har antalet poliser i Uppsala län vuxit till 420 stycken vilket innebär en ökning med tolv poliser. Men under samma period har länets befolkning relativt sett vuxit mer än antalet poliser. Det innebär att andelen poliser per länsinvånare i realiteten minskat något sedan 2016.
Den negativa trenden håller dock på att vända. I alla fall om man får tro Pär Halldén, polisområdeschef i Uppsala län. Han låter mycket hoppfull när han redogör för läget.
Pär Halldén beskriver en situation där polisbemanningen gått kräftgång sedan åtminstone 2013 men hävdar att det nu blåser nya vindar.
– Sedan slutet av 2019 är vi inne i en tillväxtperiod vad gäller antalet poliser i Uppsala län. Det känns otroligt kul att kunna ta emot så många nya poliser, säger Pär Halldén.
I år räknar han med en nettoökning med 30 poliser i Uppsala län vilket motsvarar ett tillskott på sju procent.
Det låter inte så mycket. Men sett till de senaste åren, då kåren kunnat krympa med ett 50-tal poliser från ett år till ett annat, är det givetvis en förbättring.
Enligt Pär Halldén kommer skillnaden att synas bland annat genom att det blir fler poliser i Uppsalas bostadsområden.
Dessutom utökas de civilanställda i länet med 15 personer under 2020. De ska främst arbeta som utredare.
Utredningsläget i Uppsala län är mycket pressat. Polisen har 7 300 ärenden i balans, det vill säga ärenden som bearbetas aktivt eller ligger i kö.
Pär Halldén säger att han inte kan minnas att Uppsalapolisen någonsin haft så många ärenden på kö och antalet anmälningar fortsätter att öka.
I och med de nya utredarna ska det bli mer satsningar på utredningar av framför allt brott mot utsatta personer, som brott i nära relation eller brott mot barn.
Målet till år 2024 är att antalet polisanställda i Uppsala län ska öka med 200 personer varav merparten är poliser. Det skulle innebära en personalförstärkning med 37 procent.
Polisen är Sveriges största myndighet räknat till antal anställda. Regeringen har utlovat 10 000 fler polisanställda i Sverige till år 2024. Det är troligen den mest omfattande nyrekryteringen som någonsin skett i myndighets-Sverige.
Ska löftet uppfyllas krävs rejäla utbildningsinsatser.
Men tittar man på intagningen till polisutbildningen för vårterminen 2020 ser det tufft ut. 413 av de 1020 utbildningsplatserna gapar nämligen tomma.
Till vårens antagning fanns det visserligen gott om intresserade och det gick 27 sökande på varje utbildningsplats. Men under antagningen sållades så många bort att 40 procent av platserna blev obesatta.
Det finns flera förklaringar. Exempelvis uppfyllde en tredjedel av de sökande inte de formella kraven, som gymnasiebetyg. En del av de övriga föll på fysiska eller psykologiska tester.
Mattias Dejke är nationell samordnare för tillväxten av polisanställda. Han framhåller att antalet poliser ökar år för år och att det inte går att stirra sig blind på resultatet av vårterminens antagning. Under 2019 blev resultatet 12 procent tomma utbildningsplatser efter antagningen.
Är antagningskraven för höga?
– Nej, för att kunna arbeta som polis är de nuvarande kraven nödvändiga och det kommer vi inte att tumma på.