Dykarna som var nere i Fyrisån under fredagen skulle bland annat undersöka fasaderna vid Islandsfallet intill träbyggnationerna och även rensa bort växtligheten vid kvarnfallet.
– Vi har anlitat det här företaget för att besikta vid vattenfallen samt för att rensa sjögräs och andra saker. Vi vill få reda på om det finns brister och i så fall åtgärda, säger Per-Rickard Rönnberg, enhetschef för renhållning på Uppsala kommun.
När UNT kom till Islandsfallet väntade dykarna på en spolningsbil som skulle göra rent bland träfasaderna för att de enklare skulle kunna se om det fanns skador. Enligt Joakim Lindberg som precis varit nere och dykt såg allt bra ut undertill.
– Det är första gången vi är här och dyker. Just här vid Islandsfallet så är det ganska varmt i vattnet och det är bra sikt vilket såklart underlättar vårt arbete, säger han.
Det är cirka 2-3 meter djupt vid Islandsfallet och botten består mest av sand, grus och sten. Pierre Runge ska ner och dyka men först tar utrustningen några minuter att ta på sig.
– Jag har dykt till och från sedan 2010 och tycker det är jätteroligt, säger han innan han försvinner under vattenytan.
När han hoppar i passar Joakim Lindberg på att understryka att det kommer att bli mer arbete vid Kvarnfallet.
– Det är mycket vass och växtlighet som ska tas hand om, säger han.