2017 lät Region Uppsala göra en konsultrapport som visade att den subventionerade parkeringen för personalen vid Akademiska sjukhuset är en skattepliktig förmån, vilket tidningen tidigare berättat om. Fortfarande två år senare har Region Uppsala varken redovisat några förmåner till Skatteverket eller ändrat debiteringen av parkeringsavgifter.
Enligt Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket, är arbetsgivaren skyldig att redovisa förmåner som man vet är skattepliktiga. Värdet av parkeringssubventionen ska redovisas som lön vilket innebär att de anställda ska betala skatt för beloppet och Region Uppsala ska betala sociala avgifter.
Förutom själva skatten och arbetsgivaravgifterna kan både de anställda och regionen få betala ett skattetillägg för att man har undanhållit skatt.
– Som anställd är man skyldig att ta upp förmåner som man har fått, även om arbetsgivaren inte redovisat dem för Skatteverket, säger Yngve Gripple.
Är beloppet som inte betalats in i skatt eller sociala avgifter över två prisbasbelopp, det vill säga ungefär 93 000 kronor, kan saken dessutom anmälas till Ekobrottsmyndigheten för åtalsanmälan.
I det här fallet handlar det om miljonbelopp i uteblivna sociala avgifter, vilket innebär att de som är ansvariga på Region Uppsala riskerar åtal för skattebrott. Räknar man på hur många som enligt Region Uppsalas egen resvaneundersökning tar bilen till jobbet handlar det om mellan 8,3 och 27,2 miljoner kronor i uteblivna sociala avgifter, beroende på hur förmånen ska värderas.
Personalen betalar i dag mellan 45 och 50 kronor per dag för att parkera på sjukhusområdet, beroende på hur man väljer att betala. Nattetid är det gratis parkering för personal. Det kan jämföras med besökare och patienter som betalar 225 kronor per dygn. Inlagda patienter kan köpa subventionerade parkeringsbiljetter för 100 kronor per dag.
För en anställd som har tagit bilen varje dag till arbetet innebär förmånen en skattehöjning med mellan 4 300 och 14 300 kronor per år, beroende på hur förmånen ska beräknas, och om man räknar med en standardarbetstid på 253 dagar per år. Gränsen för när en privatperson, förutom den obetalda skatten, kan få betala ett skattetillägg ligger på 4 650 kronor.
Frågan har aktualiserats vid andra sjukhus. Region Östergötland såg sig tvingat att införa parkeringsavgifter för personalen vid Universitetssjukhuset i Linköping efter kontakter med skattemyndigheten.
Om Region Uppsala skulle råka ut för en granskning kan det dock vara svårt att peka ut vilka av de anställda som ska beskattas, och hur många dagar de utnyttjat sjukhusparkeringen.
De obetalda arbetsgivaravgifterna behöver dock inte knytas till enskilda personer, och här kan Skatteverket göra en uppskattning av vilka belopp det handlar om.
Frågan är känslig. Höjda parkeringsavgifter är inte populärt bland de anställda. Björn Larsson, tillförordnad ekonomichef vid Region Uppsala, vill inte uttala sig utan hänvisar till regionrådet Björn-Owe Björk (KD). Han säger att frågan utreds.
– Frågan utreds i ett större paket där vi tittar på parkeringssituationen och hela tillgängligheten med kollektivtrafik, gång och cykel till sjukhuset, säger Björn-Owe Björk.
Den tidigare utredningen visar ju tydligt att det är en skattepliktig förmån, är inte regionen skyldig att följa den skattelagstiftning som finns?
– Jag vill inte kommentera detta vidare, säger Björn-Owe Björk.