Regeringens bredbandsmiss – Uppsala ligger efter

I år skulle 95 procent av alla Sveriges hushåll ha tillgång till snabbt bredband. Men landsbygden halkar efter. I Uppsala kommun har bara knappt hälften tillgång till så bra nät.

Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister, är inte nöjd med att regeringen missar målet för bredbandsutbyggnad.

Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister, är inte nöjd med att regeringen missar målet för bredbandsutbyggnad.

Foto: TT

Uppsala kommun2020-10-10 08:15

I Uppsala län är Heby bäst i klassen. Här har 51 procent av hushållen tillgång till riktigt snabbt internet via fiber. I de andra kommunerna ser det ännu värre ut – i Älvkarleby och Enköping är motsvarande siffra 27 respektive 24 procent.

Detta trots att regeringens mål var att 95 procent av alla svenska hushåll skulle ha tillgång till minst 100 Mbit/sekund i år. Målet kommer inte att uppfyllas, enligt en ny rapport från Post- och telestyrelsen (PTS).

– Vi är inte nöjda förrän 100 procent har tillgång till snabb uppkoppling, säger Anders Ygeman (S), energi- och digitaliseringsminister till UNT.

En som har fått vänta länge är Thomas Lindgren utanför Järlåsa. Han är missnöjd med att utbyggnaden på landet går så långsamt.

– Jag håller med honom. Nu gör vi precis den rivstart som han efterfrågar, säger Anders Ygeman.

Det statliga stödet till bredbandsutbyggnad har hittills inte räckt till. Nu vill regeringen skjuta till ytterligare 2,2 miljarder. Enligt PTS rapport ökar då sannolikheten för att nå målet för 2025, som bland annat innebär att ännu fler ska ha tillgång till ännu snabbare bredband.

Men det är fortfarande osannolikt att målen uppnås i sin helhet, enligt PTS. Då skulle det krävas omkring 20 miljarder till.

– Jag har goda förhoppningar om att vi ska klara 2025-målen. Men gör vi inte det är jag naturligtvis beredd att diskutera att tillskjuta mer pengar, säger Anders Ygeman.

Stödpengarna ska gå till områden där det inte finns planerade investeringar från marknaden. Reglerna skärps också. Vid sidan av långa handläggningstider hos Trafikverket, som behöver ge tillstånd när fiber ska grävas ner längs en statlig väg, har nämligen stödet i sig blivit en flaskhals.

– En del företag på marknaden inte har levt upp till de utfästelser som de har gjort. De har hamstrat det offentliga bredbandsstödet och det har inte varit möjligt att omfördela deras pengar till någon annan, säger Anders Ygeman.

Han anser att det var rätt strategi att låta marknadsaktörerna stå för utbyggnaden, men medger att stödet kunde ha utformats bättre. Nu ska ansökningarna granskas hårdare och reglerna stramas åt så att det går att omfördela stöd från en aktör som inte kommer till skott.

– Det ska inte vara möjligt för företag att lägga stora områden under sig utan att faktiskt bygga ut bredband, säger Anders Ygeman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!