Reducerad trafik har ökat trängseln på bussar

Uppsalas stadsbusslinjer har reducerats med ungefär en fjärdedel, något som ökat trängseln i kollektivtrafiken.

Helena Klange, presschef på UL, säger att trängseln har ökat efter den reducerade trafiken. Nu ser UL över möjligheterna att stärka upp problematiska linjer, särskilt buss 3 och 9.

Helena Klange, presschef på UL, säger att trängseln har ökat efter den reducerade trafiken. Nu ser UL över möjligheterna att stärka upp problematiska linjer, särskilt buss 3 och 9.

Foto: Staffan Claesson/UL

Uppsala kommun2020-03-25 09:50

I måndags började UL:s nya tidtabeller gälla, vilket innebär reducerad trafik för stadsbussarna. I veckan har tidningen fått in flera tips från resenärer som klagar på att det blivit trängre på stadens bussar, och rapporter om personer som hostar och nyser i trängseln i kollektivtrafiken. Enligt Helena Klange, presschef på UL, är trafiken reducerad med ungefär en fjärdedel. 

– Vi var tvungna att reducera trafiken på grund av sjukfrånvaro bland vår personal. Alla förare vi har tillgängliga är ute och kör, men vi har ju även personal inom till exempel trafikledning och städning där vi drabbats av hög sjukfrånvaro.

Hon säger att UL dagligen är ute och kontrollerar hur de reducerade tidtabellerna påverkar trafiken och trängseln. Helena Klange uppmuntrar alla att ge feedback kring hur de anser att det fungerar.

– Det är jättebra att folk hör av sig, gärna med specifika linjer och tider så att vi får en bättre uppfattning kring hur det ser ut.

Indikationerna som UL hittills fått har varit att folkmängden på bussarna ökat i veckan. Två linjer som varit särskilt problematiska har varit buss 3 och buss 9 i Uppsalas innerstad. Där säger Helena Klange att UL behöver förstärka upp för att undvika för mycket trängsel. Däremot menar hon att oron för ökad trängsel var större bland resenärerna innan reduceringen, än vad den varit när reduceringen faktiskt trätt i kraft. 

– Vi har ännu inte dragit in några linjer utan reducerat trafiken. Som det ser ut nu har vi inte i närheten av samma kaos som SL haft i Stockholm. Men det är alltid svårt att veta var man ska dra in och med hur mycket. Det viktigaste är ju att de som är sjuka inte är ute och åker kollektivt, de ska stanna hemma. 

Kan det bli aktuellt att reducera Upptåget och regionbussarna om krisen blir värre?

– I dagsläget har vi inga planer på att dra in regiontrafiken, men vi har beredskap om det skulle bli aktuellt. Vår ambition är att hålla kollektivtrafiken rullande, för den behövs. Men vi har ju vår verklighet att förhålla oss till och vi måste anpassa oss efter den, säger Helena Klange.

Karta: Uppsala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!