Premiärkläng i nya Uppsalaparken

Uppsala blev på lördagen en park rikare när nya Siegbahnsparken i Rosendal invigdes.

Ingrid och Kasper Stertman premiärklättrade i den nya parken. Betyget: Klart godkänt.

Ingrid och Kasper Stertman premiärklättrade i den nya parken. Betyget: Klart godkänt.

Foto: Ola Lindqvist

Uppsala kommun2019-10-26 18:00

Namngiven efter nobelpristagarna, far och son,  Manne och Kai Siegbahn från Uppsala innehåller parken inslag av både vetenskapligt problemlösande, biologisk mångfald och helt vanlig lekfullhet. Konst och lekredskap samsas bland tallarna intill de nya bostadskvarteren. 

–  Ett superbra exempel på hur man kan bygga ihop ekologisk och social hållbarhet, summerade kulturnämndens ordförande Linda Eskilsson (MP) som invigde parken tillsammans med kommunalråden Richard Malmström (MP) och Erik Pelling (S). 

Vid invigningen talade också professor Hans Siegbahn, son och sonson till pristagarna. Elever från närliggande Rosendalsgymnasiet och boende i området har deltagit med önskemål och synpunkter under planeringen av parken. Resultatet har blivit en kombinerad lek- och skulpturpark där konstnären Mattias Bäcklin bland annat format en stor betongskulptur av Upplands landskapsinsekt, Cinnoberbaggen. På andra platser har han utgått från tallstubbar och karvat ut träreliefer på temat teknik. En elstation, ett proppskåp, ett myller av kablar är några av skapelserna, som tidens tand nu börjat gnaga på – och som så småningom kommer att vittra bort när naturen haft sin gång. 

Mer inriktade på nuet var de barn som snabbt tog klätterrepen och rutschbanan i besittning. Ingrid Stertman balanserade galant några meter över marken och förklarade efteråt att det bara gäller att hålla fötterna på linan och inte titta ned för mycket, så går det bra. Pappa Pelle Stertman räknar med att bli stamgäst tillsammans med barnen i den nya parken:

– De verkar gilla den. Det byggs många bra parker nu i Uppsala och det är positivt att man underhåller och rustar upp de som redan finns, säger Pelle Stertman.

Senare kommer skyltar att sättas upp med beskrivningar av innehållet i parken. 

Nya Siegbahnsparken.
Nya Siegbahnsparken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!