Utvecklingspartiet demokraterna, så heter det nya parti som lanserade sig själv på UNT:s debattsida under måndagen.
Det är ett parti som enligt retoriken under en pressträff på måndagen vill arbeta pragmatiskt och lösningsorienterat.
– Det här är något nytt, vi har inga ideologiska stolpar i vägen, säger Lars O Ericsson, mångårig centerpartistisk profil som nu startar om den politiska karriären.
Partiet engagerar i dag runt 40 personer, men tar sikte på valen till Uppsala kommun och Region Uppsala år 2022. Det ger sig in i getingboet i mitten, om än lite till höger, där partiets ordförande Stefan Hanna också placerar L, C och delvis S och MP.
– Men här finns också 70 procent av väljarna enligt våra beräkningar, säger han.
Stefan Hanna inledde träffen men lät sedan ordet gå runt till partimedlemmarna, flera med tydlig företagarprofil. Av dem kallades han både partiledare och "kaptenen på båten". Sedan han fick lämna Centerpartiet är han politisk vilde. Med hans plats i fullmäktige får Utvecklingspartiet nu redan från start en plats i kommunpolitiken.
Att partiet skulle vara Stefan Hannas egen plattform för fortsatt inflytande förnekar han bestämt:
– Det här är väljarnas parti.
Just demokratifrågan och ett ökat medborgerligt engagemang ser ut att vara något av partiets kärna. Med vad som kallas "moderna demokratiska arbetssätt" ska banden mellan invånare och beslutsfattandet stärkas. Men hur det konkret ska gå till, inte minst när det gäller äldrefrågor, förblev osagt.
– Alla ska få en enkel chans att göra sin röst hörd. Arbetet med att ta fram metoder pågår, säger Stefan Hanna.
Utvecklingspartiet vill också – med sitt eget ordval – vara "snabbfotade".
– Vi måste se vad som händer utanför vårt fönster just nu och agera på det, sade Mattias Lag, företagare och med i partiets styrelse.
För det underströks vikten av att på ledande positioner i partiet ha personer med kompetens och adekvat erfarenhet. Experter ska också användas i de analyser av problem och lösningar som partiet vill bygga sin politik på.
Att det här skulle kunna kritiseras för vara ett tjänstemanna- eller expertstyre, håller inte Stefan Hanna med om. Han pratar om demokratisk utveckling.
– Politiken måste bli mer som en styrelse i ett bolag, ett stöd för verksamheten som också sätter press på leverans och att vi uppnår mätbara mål.