Polisen varnar för inbrottsvåg

Under den gångna helgen har det larmats om ett stort antal villainbrott i Uppsala län. Enligt polisen kan det röra sig om en organiserad stöldliga.

Stefan Siesing jobbar som yttre befäl på polisen region Mitt. Bilden är ett montage.

Stefan Siesing jobbar som yttre befäl på polisen region Mitt. Bilden är ett montage.

Foto: Camilla Berglund/Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2019-09-25 13:00

– Såvitt jag vet är vi nu uppe i tio inbrott, från Bålsta till Gimo. Stöldligor håller till korta perioder på samma ställe innan de flyttar vidare. Vi har haft problem i Västerås och i Gävleborg också, säger Stefan Siesing, yttre befäl vid polisen i region Mitt.

Polisen har via sociala medier gått ut för att uppmärksamma allmänheten om vad de misstänker är en pågående våg av villainbrott i länet. Enligt polisen arbetar man efter hypotesen om att det rör sig om en organiserad liga och inte enskilda brott.

– Inbrotten är tätt inpå varandra och tillvägagångssättet är ungefär samma när man tittar djupare. Man har krossat fönster och tagit sig in, eller lyft bort hela fönstret med ram och allting. De här personerna kan sin sak helt enkelt, säger Stefan Siesing.

Det som stulits i samband med inbrotten har varierat, men mestadels rör det sig om saker av mindre storlek, såsom smycken och läsplattor.

I Östhammar har det skett flera inbrott och stölder på kort tid, som dock inte verkar ha ett samband med helgens villainbrott. Bland annat upptäckte en familj i Österbybruk att en främmande person stal parfym ur deras badrum.

Nyligen ertappades flera personer i Dalarna med stöldgods och greps misstänkta för inblandning i en serie inbrott med liknande tillvägagångssätt som de i Uppsala. Enligt Stefan Siesing vill man nu uppmärksamma invånarna på stöldvågen, för att därigenom få in tips från möjliga ögonvittnen som kan leda vidare i utredningen i Uppsala.

– Vi vill få stopp på det här så fort som möjligt. Det underlättar för oss om folk är uppmärksamma och noterar bilar som inte hör hemma i grannskapet. Saker som sticker ut. Det kan vara bilar som saknar registreringsskylt, eller företagsbilar från andra områden i Sverige eller länder, som stulits och används här, säger han.

Polisen arbetar nu med att försöka knyta ihop inbrotten för att se om det finns iakttagelser som sticker ut. Tills dess att misstänkta gärningspersoner har hittats, uppmanas länsborna att ta till olika knep för att motverka inbrott.

– Några tips är att be grannen tömma brevlådan och parkera sin bil hos en över helgen, eller ha timer till sina lampor. De här gängen är kanske bara inne några minuter i villorna. Det ultimata är om alla har ett larm, det är avskräckande, säger Stefan Siesing.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!