I måndags kom ett tiotal poliser med narkotikahundar till gymnasiet Jällaskolan i Uppsala. Syftet var att leta efter droger på skolan och att drogtesta elever som misstänks använda narkotika.
– En av hundarna markerade mot ett skåp, men vi hittade ingen narkotika. Flera ungdomar drogtestades, de svaren har vi inte fått än, säger Daniel Larsson, kommissarie på Uppsalapolisen.
Jällaskolan är den fjärde skolan som polisen gjort tillslag mot sedan i april. Övriga skolor man varit på är grundskolorna Internationella engelska skolan och Björkvallsskolan samt på den gymnasieförberedande skolan Uven. Mindre narkotikabeslag har hittats vid ett par tillfällen och flera elever har testats positivt.
I december planeras för ytterligare ett tillslag. Vilken skola det blir är inte klart. Urvalet sker utifrån de färskaste underrättelserna, till exempel att en rektor eller socialarbetare kontaktat polisen med oro för några ungdomar eller för situationen på en viss skola.
Enligt Daniel Larsson skulle polisen egentligen kunna kasta tärning om vilken skola de ska till härnäst, eftersom problemen i skiftande grad finns på alla gymnasier och högstadieskolor i Uppsala.
– Vi måste markera att skolan ska vara drogfri. Eleverna ska veta att vi närsomhelst kan dyka upp. Syftet är inte att peka ut elever, utan att stoppa och hjälpa de elever som har problem. Risken är också att ungdomar som är inne i drogmissbruk säljer narkotika och därmed smittar andra ungdomar med problematiken.
Polisen gör tillslagen i samarbete med skolorna och socialtjänsten. Socialsekreterare är på plats under tillslagen, och tar vid i de fall det behövs.
Förutom att göra skolorna säkrare är tillslagen även en ny beståndsdel i polisens strategi för stoppa nyrekrytering till de kriminella gängen, som i hög grad bygger sin verksamhet på narkotikaförsäljning.
– Vi har ett allvarligt läge vad gäller narkotika, kriminella gäng och grovt våld. Vissa i de här gängen är skolungdomar.
Enligt Daniel Larsson är det ingen skola som motsatt sig polisens närvaro. Tvärtom är hans upplevelse att alla skolor vill ha ett fördjupat samarbete med polisen. Han har inte heller hört några negativa reaktioner från annat håll, exempelvis från föräldrar på skolor där polisen gjort tillslag.
Det är något som Patrik Lundh, rektor på Björkvallsskolan i Björklinge, bekräftar. Efter att polisen i oktober varit på skolan med narkotikahundar informerade han alla vårdnadshavare om insatsen, och fick enbart positiv respons.
– Jag tror att alla vuxna vill att ungdomar ska slippa konfronteras med droger och att de elever som har problem ska få chans att bryta negativa mönster, säger han.
Patrik Lundh kontaktade polisen eftersom det börjat komma ungdomar till skolan som inte var elever där. Han misstänkte starkt att de inte hängde där för att vara sociala, utan att de sålde knark och att några av skolans elever kunde vara inblandade.
– Vi låg på för att polisen skulle göra en insats här. Det sänder en signal till elever som är skötsamma att vi inte blundar för problem och till ungdomar som sysslar med något att de inte kan agera ostört.
Polisens tillslag på skolan blev en stor snackis bland eleverna. Felicia Fernberg, som går i sexan, berättar att polisen spärrade av olika delar av skolan så att de ett tag inte kunde gå till sina skåp.
– Det var rätt spännande och alla undrade vad de gjorde här, säger hon.
– Sedan under mattelektionen berättade vår lärare varför polisen kommit och då pratade vi om narkotika hela den lektionen, säger Maja Ohlzon, som även hon går i sexan.
De tycker att det var bra att polisen kom, och får medhåll av Axel Söderström som går i nian.
– Det ska ju inte vara narkotika här. Skolan ska vara en trygg plats, säger han.
Rektor Patrik Lundh tror precis som polisen att tillslagen på skolorna gör det svårare för gängen att rekrytera nya ungdomar.
– Ungdomar får en ursäkt att inte förvara något olagligt i skåpen eftersom polisen när som helst kan komma. Genom att agera stöttar vi alla ungdomar.
UNT rapporterade tidigare i år om att skolsköterskor i Uppsala märkt att allt fler ungdomar använder droger. Sedan 2014 har antalet positiva drogtest mer än fördubblats enligt siffror från Ungdomscentrum, en enhet på kommunen som hjälper unga med drogproblem. Socialarbetare har också vittnat om att ungdomar i dag är betydligt mer drogliberala än äldre generationer. Samtidigt visar enkäter med ungdomar själva, däribland den stora undersökning som Region Uppsala gör vartannat år, att droganvändningen inte har ökat.
De droger som främst missbrukas av ungdomar är cannabis och tramadol. Det är också dessa droger som polisen har hittat på skolorna. Poliserna passar under tillslagen vid skolorna på att även undersöka skolgården, eftersom man vet av erfarenhet att gäng gärna hänger runt skolor och förskolor under kvällstid.
– Det är särskilt på centralt belägna skolgårdar vi gjort beslag. Vid ett tillfälle i år hittade vi kokain, men det var inte vid ett tillslag mot en skola, säger Daniel Larsson.
Efter årsskiftet kommer polisen att ytterligare trappa upp närvaron i Uppsalas skolor. Vid sidan av de större tillslagen ska poliser i yttre tjänst kunna göra såväl slumpmässiga besök som snabba tillslag när en skola hör av sig med oro.
– I stället för att i ett par veckor planera ett tillslag kan vi kanske åka samma dag. Det kan vara ett effektivare sätt att fånga upp en eller flera elever, säger Daniel Larsson.
Har utryckningspoliser tid till det?
– Det är den ambitionen och viljan vi har, nu ser vi över hur det närmare ska kunna gå till. Vi måste vara mer aktiva på skolorna än vi är. Man tolererar inte narkotika på någon arbetsplats, så varför ska vi göra det på våra barns arbetsplats?
Innan tillslagen i våras var det 20 år sedan drograzzior gjordes mot skolor i Uppsala. Under åren däremellan var det alltför politiskt känsligt att genomföra sådana insatser, enligt Daniel Larsson. Även om polisen kunde se att det behövdes krävdes att inte bara att socialtjänst och skolorna var med på tåget, utan även allmänheten.
– Att polisen kommer och gör drogtester på elever under skoltid hade nog blivit väldigt ifrågasatt för fem, tio år sedan. Men i dag är samhällsdebatten en helt annan, med stort fokus på kriminalpolitik. Det finns en medvetenhet om att vi har stora problem som vi måste ta itu med.