Boel Sjöberg, tillförordnad lokalpolisområdeschef, förstår den hårda kritiken från JO och från poliser mot situationen på ungdomsbrottsavdelningen.
– Jag vet att det varit, och är, jättetufft. Men eftersom det varit anställningsstopp har vi inte kunnat anställa nya medarbetare, säger hon.
I somras hävdes anställningsstoppet och sedan dess pågår enligt Boel Sjöberg rekrytering av sju nya ungdomsutredare, som ska skolas in i år.
– En har redan börjat. Vi har också tagit in personal från andra avdelningar och nu minskar antalet väntande ärenden trots att anmälda ungdomsbrott har ökat mycket.
Så brottsoffer och föräldrar kan nu förvänta sig snabba utredningar?
– Ja, det blir ett helt annorlunda läge i år, i alla fall senare i höst. Jag har höga förhoppningar om att vi kan vända det här på ett bra sätt.
Kommer ni att klara att utreda alla fall inom den tid lagen kräver?
– Så långt det är möjligt. Men det kommer alltid att finnas fall där det inte går, exempelvis om en person är utomlands och vi inte får tag på denne.
Vad hade ni kunnat göra annorlunda för att minska resursproblemen tidigare?
– Jag har svårt att se det. Vi kunde bara flytta personal internt vilket vi också försökt göra. Men det är ju inte bara på ungdom som polisen har resursbrist.
Ungdomsutredarna föreslog förbättringar i ärendehanteringssystemet för att underlätta utredningsarbetet. Varför fick de inget gehör?
– Eftersom detta skedde 2016, innan jag jobbade här, kan jag inte uttala mig om det.
Carin Götblad är regionpolischef och därmed ytterst ansvarig för polisarbetet i Uppsala. Hon uppger att det stora antalet skjutningar i Uppsala de senaste åren drabbat övriga utredningar hårt.
– Att utreda skjutningar tar enorma resurser, särskilt när varken brottsoffer eller misstänkta gärningsmän pratar.
Borde det ändå gjorts mer för att komma till rätta med de långa handläggningstiderna för ungdomsbrotten?
– Med facit i hand: visst vore det bra om vi gjort mer. Men finns inte pengar att anställa får man flytta runt befintliga resurser, vilket tyvärr ofta skapar nya problem.
Eftersom polisen nu fått avsevärt högre budget håller man på att rekrytera totalt 30 nya civila utredare till Uppsala län. Ungdomsbrott är ett av flera prioriterade områden.
– Vi satsar extra på utredningsresurser för brott i nära relation, våldsutsatta barn samt våldtäkter, säger Carin Götblad.