– Kriminaliteten går ner i åldrarna. Att 13-åringar använder pistol är dock väldigt ovanligt, däremot kan det förekomma knivar och liknande föremål, säger Thomas Anchico, förundersökningsledare på Uppsalapolisens ungdomsenhet.
Han kan förstå de som upplever att samhället inte lyckas hantera unga brottslingar, och påpekar att ungdomsutredningar är mer komplicerade eftersom lagstiftningen är snävare. Samarbetet mellan polis, skola och socialtjänst i Uppsala fungerar dock mycket bra i dag, bättre än tidigare, enligt Thomas Anchico.
– Det är jätteviktigt att vi jobbar ihop för att tidigt fånga upp de här barnen. De är ju också offer i en mening även om de utsatt andra.
Rektorn på skolan där Maltes skor hittades, som han blev bestulen på under pistolhot, säger att skolan alltid polisanmäler misstänkta brott som sker under skoltid.
– Vi har ett jättebra samarbete med socialtjänst och polis. Att barnen har goda vuxna förebilder är väldigt viktigt och det satsar vi mycket på, säger rektorn.
Men förövare blir allt yngre. Hur ska samhället få stopp på det?
– Vi i skolan behöver bli bättre på att tidigt upptäcka de som har problem. Sedan ser jag också att många föräldrar behöver stöttning i föräldraskapet. En del tror inte att ens eget barn skulle göra något. Det finns även föräldrar som är nya i samhället som tror att socialtjänsten tar barnen om de sätter gränser, man behöver nå ut till dem så att de får veta hur samhället fungerar och vad de som föräldrar har för ansvar.
Läs mer: Rånades på jacka för femte gången
Läs mer: Åklagare: "Polisen hinner inte utreda rånen"
Läs mer: Betalade 15.000 för att sonen skulle slippa gänget
Läs mer: Tonårspojkar i Uppsala hotas och rånas av jämnåriga
Läs mer: Polis: "Misstänkta ska inte kunna sätta skräck i familj"
Läs mer: Rån mot ungdomar allt vanligare