Plogbilarna står reda för snön

Kommunens vinterväghållare laddar upp inför snösäsongen. Men redan har maskinerna för att sprida grus varit ute två gånger den här säsongen.

Uppsala kommun 16 november 2019 19:30

Det är plusgrader och regn när vi besöker kommunens förråd på Sågargatan i Uppsala. Här står några av traktorerna som används för snöröjningen i väntan på kallare väder. I vinter används både kommunens egna fordon och ett antal upphandlade entreprenörer som kallas in.

Roger Lindström, områdeschef på stadsbyggnadsförvaltningen, säger att det inte har skett några större förändringar av uppdraget för snöröjarna i år.

– Det görs ständiga förbättringar, men det är samma grund i avtalet, säger han.

Även om det inte varit några större snöfall har man varit ute med maskinerna vid ett par tillfällen denna säsong. Roger Lindström säger att man så här års kan vara lite vaksam på broar, där det finns risk att det kan frysa även när det är plusgrader.

De som plogar åt kommunen har vissa tider på sig att köra hela vägnätet. Det som avgör tiden är när de ansvariga på kommunen beställt insatsen. De högst prioriterade cykelstråken och bussgatorna ska röjas inom 4 timmar. Mindre villagator ska röjas inom 5–6 timmar.

Ett rejält snöfall kostar kommunen omkring en miljon kronor. Totalt kostar snöröjning och sandupptagning mellan 88 och 96 miljoner per säsong. Men det är inte framför allt ekonomin som avgör, enligt Roger Lindström.

– Det handlar snarare om hur många fordon som finns tillgängliga. Blir det ett längre ihållande snöfall kan vi vara tvungna att vänta för att både fordon och förare ska räcka både dygn tre och dygn fyra, säger Roger Lindström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: Fortsatt kamp för sänkt hastighet i Funbo

Fortsatt kamp för sänkt hastighet i Funbo

Insändare: Cykelbana till Flottsund