Parkbänkar ska få fler äldre att ta sig ut

106 nya parkbänkar ska placeras ut i Uppsala kommun nästa år. En del av en ny satsning på att förbättra utemiljön och göra Uppsala mer äldrevänlig.

Caroline Hoffstedt (S) och Rickard Malmström (MP) provsitter en av de nyligen utsatta bänkarna i Årstaparken.

Caroline Hoffstedt (S) och Rickard Malmström (MP) provsitter en av de nyligen utsatta bänkarna i Årstaparken.

Foto: Svetlana P Jansson

Uppsala kommun2019-12-18 09:31

Det är grått och en kylig snålblåst viner genom Årstaparken när vi möter upp kommunalråden Rickard Malmström (MP) och Caroline Hoffstedt (S) för att gå på parkbänksvisning.

– Det är kanske inte det bästa promenadvädret, men många vill kunna röra sig ute på vintern också, säger Rickard Malmström.

Under året har Årstaparken i Uppsala rustats upp, bland annat med nya promenadstråk men också med ett gäng färska parkbänkar. Ordentliga träpjäser, gjutna i marken och med rejäla armstöd. På torsdag väntas beslut tas i gatu- och samhällsmiljönämnden om nya riktlinjer för, och anläggandet av, fler av den här sortens bänkar runt om i kommunen.

– Det här viktigt för vårt mål om att bli en mer äldrevänlig kommun. Uppsalas äldre vill se fler bänkar för att kunna vila när de är utomhus, annars går färre ut. Det här ger ökad livskvalitet, säger Caroline Hoffstedt.

Parkbänkssatsningen kommer sig ur en medborgardialog som förts med runt 2000 äldre i kommunen. Fler sittplatser för att kunna pausa längs promenadstråken har lyfts upp som en viktig fråga.

– Man kan ha olika syften med bänkarna. Kanske för att vila på väg från affären eller bara som rekreation. Sitta och insupa omgivningen, säger Rickard Malmström.

Satsningen gäller hela kommunen, både stad och landsbygd. Nästa år ska 106 nya parkbänkar sättas ut och sen är planen att placera 50-100 stycken om året fram till 2026. I genomsnitt kostar de nya bänkarna 15 000 kronor.

Det är sparkravstider i nämnderna. Är det här en vettig satsning då?

– Jag ser det här som en investering i Uppsala. Om vi kan möjliggöra för fler äldre att röra på sig så bidrar det med att man bibehåller hälsan upp i åldrarna och kan undvika tyngre insatser i vård och omsorg. Det är en smart användning av resurserna, säger Caroline Hoffstedt.

På ett av de nya promenadstråken i parken kommer Bengt Backström promenerandes med gångstavar i högsta hugg. Han har bott i Årsta i många år och rör sig ofta i parken.

– Det är en bra tanke med nya fasta bänkar. Hellre det än dem där gamla picknickborden som folk springer iväg med, säger han och pekar på en grupp medfarna sällskapsbord.

En längre bit bort går Maria Torsner och leker apport med sin hund. 

– Jag tror mer på aktiviteter för att öka rörligheten, som boulebana och liknande. Men jag kan förstå att de som är äldre än jag vill kunna vila.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!