I början av januari fick miljöförvaltningen in många anmälningar av personer som blivit magsjuka efter att ha ätit virussmittade ostron. Detta efter nyårshelgen, en tid på året när fler ostron än vanligt köps och sörplas upp.
– Det rör sig om norovirus, samma som vinterkräksjukan. De flesta åt de här ostronen i slutet av december och det rör sig om ostron från flera butiker och restauranger, säger Maria Wegscheider, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Uppsala kommun.
Av runt 70 bekräftade fall i Sverige har 41 skett i Uppsala. Ursprungskällan ska i första hand vara franska odlingar, som nu stängt ner.
– Ostronen har blivit påverkade på något sätt där. Det är ingenting som en butik eller restaurang kan göra något åt, säger Maria Wegscheider.
En av återförsäljarna i Uppsala som drabbades hårdast av de smittade ostronen var Feskarn i Saluhallen.
– Två kunder hörde av sig om magsjuka och då mejlade vi ut till alla som hade beställt ostron och frågade hur det var med dem. Det visade sig att 30 personer blivit dåliga, av ungefär 150 ostron från samma producent, säger vd Michael Prising.
Totalt sålde fiskbutiken över 2 000 ostron till nyårshelgen, varav 300 var från den virusdrabbade producenten. Men inte alla av dessa hade burit på viruset.
– Det är jättetråkigt när kunder blir sjuka. Just nu pausar vi ostroninköp från Frankrike eftersom odlingarna haft problem. Men vi kommer inte att sluta sälja ostron, det här sker med jämna mellanrum, säger Michael Prising.