Otrygghet får unga i Uppsala att bära vapen

En del ungdomar i Uppsala bär kniv för att känna sig tryggare. Det uppger Uppsala ungdomsjour, som ser ett stort behov av att prata med unga om otrygghet och risker med att beväpna sig.

Uppsala ungdomsjour är ute på skolor och fritidsgårdar i Uppsala och pratar med ungdomar bland annat om hur man kan hitta trygghet som inte inbegriper vapen.

Uppsala ungdomsjour är ute på skolor och fritidsgårdar i Uppsala och pratar med ungdomar bland annat om hur man kan hitta trygghet som inte inbegriper vapen.

Foto: Pontus Lundahl/Bjørn Sigurdsøn (Arkiv)

Uppsala kommun2020-03-02 07:00

Barn och brott

I veckan åtalades en 17-årig kille för att i januari ha knivhuggit en 16-årig kille till döds i Björklinge. I förhör har 17-åringen sagt att han bar kniv eftersom han tidigare blivit knivhotad och ville kunna försvara sig.

Efter dådet har Uppsala ungdomsjour varit runt på skolor och fritidsgårdar i Uppsala tillsammans med polis för att prata med ungdomar om hot, våld och hur man skapar trygghet. Det märks att det här är frågor som en hel del unga funderar över, säger Hilde Wiberg, chef för Uppsala ungdomsjour.

– Vi möter ibland unga som uttrycker behov av att bära någon form av vapen för att de vill känna sig tryggare. Det kan handla om till exempel en kniv eller någon form av försvarsspray, säger hon.

Fallet i Björklinge är inte den enda uppmärksammade händelsen den senaste tiden som handlat om unga och vapen. Vi har exempelvis eleverna som gick runt på Tunabergsskolan med en pistol samt de stora slagsmålen förra helgen mellan ungdomsgrupperingar i centrala stan, där minst en person fick knivskador. UNT har skrivit om flera ungdomsrån där offret hotats med kniv eller pistol. Vi berättade också nyligen om en 16-årig tjej som använde laglig pepparspray mot en kille som antastade henne på en busshållplats.

Hilde Wiberg menar att det är oerhört viktigt att vuxenvärlden diskuterar frågan om vapen med ungdomar, och att lyfta riskerna med exempelvis knivar.

– Bär man kniv för att använda den själv eller för att hota? Eller för att man känner sig tryggare när man bär kniv? Jag pratade till exempel med en kille på gymnasiet som sa att han känner sig tryggare med kniven i fickan, men att han aldrig skulle använda den. Men det finns ju risk att någon skadas om man har med sig ett vapen. Och vapnet kan ju även användas emot dig.

Uppsala ungdomsjour uppmanar ungdomar att försöka hitta andra sätt att skapa trygghet än att beväpna sig.

– Vi betonar att de ska berätta för någon vuxen när det händer saker som inte känns bra. Vi i vuxenvärlden måste göra allt vi kan för att unga ska våga vända sig till oss, säger Hilde Wiberg.

Antalet polisanmälda brott i Uppsala där den misstänkte är en ungdom har ökat kraftigt. År 2018–2019 mer än fördubblades exempelvis antalet våldsbrott. Offren är i regel jämnåriga.

Däremot finns ingen detaljerad statistik över just vapen och unga. Siffror från Brottsförebyggande rådet visar på en ökning i antal anmälda brott mot knivlagen, alltså att bära kniv på allmän plats. 2017 polisanmäldes 195 brott mot knivlagen i Uppsala kommun. 2018 var siffran 201 och 2019 hade den ökat till 267 fall. Gärningsmännens ålder syns dock inte i statistiken.

Enligt Lisa Sannervik, kommunpolis i Uppsala, kan en del av ökningen bero på att polisen letar mer efter knivar och andra vapen nu än tidigare.

– Ju mer vi letar, desto mer hittar vi. Och vi hittar definitivt en del knivar när vi kontrollerar kriminella ungdomar eller ungdomar i riskzonen för kriminalitet. Vi får också in ganska mycket knivar som skolpersonal hittat på skolorna, säger hon.

Vet du hur vanligt det är att ungdomar som inte är kriminella bär kniv eller försvarsspray för att känna sig tryggare?

– Nej, de ungdomarna har vi ju ingen anledning att kontrollera. Jag har en känsla av att försvarsspray kan ha blivit vanligare bland tjejer, men sånt har vi ju inga siffror på.

Olagligt bära kniv

Enligt lagen är det förbjudet att bära kniv eller andra stick- eller skärvapen på allmän plats. Den som ändå gör det riskerar böter eller fängelse i upp till sex månader. Den som är under 15 år är dock inte straffmyndig.

Uppsala ungdomsjour är en del av socialtjänsten och samarbetar med fritidsgårdar, skolor och polisen för att göra Uppsala tryggare för barn och ungdomar. Man jobbar för att förhindra brott, droganvändning och riskbeteenden bland ungdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!