Strålande sol och blå himmel gör att de första besökarna hänger på låset till Bälingebadet. Badet ligger på en återvändsgata i ett bostadsområde med karakteristiska 70-talshus. Badsugna möts av tre blåglittrande utomhusbassänger och välklippta gräsytor att sola på. Björn Lindman är simlärare och verksamhetsansvarig för badet sedan 2001. Han har arbetat med simskoleverksamhet sedan 90-talet och nyss avslutat en omgång med 110 simskoleelever. Simkurserna är upplagda på två veckor med 10 lektioner a 30 minuter och finns i två svårighetsgrader. Målet för "Nybörjar 1" är att simma 10 meter, medan "Nybörjar 2" ska klara 25 meter. Målgruppen är 5-7år.
– Simkunnigheten i Uppland är generellt god, men jag oroas över att kommunen lägger ner bassänger. Det är hårt tryck på de få simskolor som finns kvar. Tidigare höll jag i Delfinens simkola, men bassängen vi använde har rivits, likaså Svettis bassäng. Uppsala kommun är inte så bra som de borde på att tillgodose att alla barn får gå i simskola. Vi borde få ekonomiskt bidrag för att hålla priserna nere, så att alla har råd. Att kunna simma är en livförsäkring.
Susanne Ekström har placerat sig strategiskt i ett hörn av badet där hon har uppsikt över poolerna. I stora bassängen leker sönerna Noel och Melvin.
– Melvin gick i simskola här på badet sommaren 2015 och 2016. Men nu verkar det vara svårt att få plats. Flera vänner berättar att simskoleplatserna tar slut direkt. Därför hoppas jag politikerna sätter frågan om tillgänglighet i fokus.
Mona-Lisa Wernesten är verksamhetsutvecklare på Svenska livräddningssällskapet. Hon berättar om deras undersökning kring svenskars simkunnighet från 2014, som visar att simkunnigheten i Sverige ökar. 78 procent har svarat ja på frågan om man anser sig kunna simma.
– Sverige är unikt på så sätt att simkunnighet ingår i allmänbildningen. I årskurs 3 testas barnens simvana och i 6:an ska de kunna simma 200 meter för betyget E i Idrott och hälsa. Vad som oroar mig är att kollen av simkunskaperna inte utförs korrekt, då bristen på simhallar i landet är stor. Om alla orter hade ett Fyrishov skulle vi inte ha problem. Bassängbrist leder till att föräldrar och lärare tillfrågas om barnens simkunskaper i stället för att testas. Och undersökningar visar att föräldrar och lärare gravt överskattar barnens simförmåga.
Anna-Mikaela.Lindberg@unt.se