Det är Skatteverket som begärt att byggföretaget Systemhus ska försättas i konkurs. Bolaget, vars vd är en Uppsalabo i 30-årsåldern, har obetalda skulder till staten på en knapp miljon kronor.
Turerna runt Systemhus är vindlande och tar den som försöker sätta sig in i dem från idylliska hyresrättsprojekt vid Mälarens strand via kryptovalutor till solceller och bostäder i Burundi.
När Systemhus hösten 2018 etablerade sig i lokaler i centrala Uppsala var det med stor tillförsikt. Då berättade bolaget för UNT att man lyckats få in 7 miljoner kronor genom att locka 300 personer att köpa aktier. Bolaget kungjorde även storslagna planer på att växa till flera hundra anställda genom ett köp av byggeföretaget SGE i Enköping och på fem år bli en ledande aktör på marknaden för hyresbostadsprojekt. Årsredovisningen från 2017 visade på över 120 miljoner kronor i tillgångar.
Men under hösten 2018 gjorde Ekobrottsmyndigheten en razzia i Systemhus lokaler i Uppsala, en utredning som pågår än. UNT sökte då också bevis för att Systemhus faktiskt producerat något av reellt värde, utan att lyckas. Exempelvis visade sig påstådd massproduktion av Attefallshus i Harbo i Heby kommun inte äga rum.
Systemhus köp av SGE blev formellt sett aldrig av, men flera personkopplingar finns mellan bolagen. Även SGE befinner sig i en uppmärksammad konkurs med mångmiljonskulder.
Konkursförvaltaren Emma Berglund Uväng känner till polisrazzian mot Systemhus och har snabbt blivit varse att hon har många turer att sätta sig in i.
– Jag har efterfrågat information från olika myndigheter. Jag vet också att det finns flera bolag med koppling till Systemhus som också är försatta eller begärda i konkurs, säger hon.
Ett av många bolag i samma sfär är Raire invest, som nyligen försatts i konkurs. Raire invest har gett ut ett nyhetsbrev på nätet, Aktiebladet, som är en plattform där bolagen runt Systemhus spridit nyheter om sig själva. I mars 2019 skrev Aktiebladet att det pågick ett "osannolikt drev mot Systemhus AB", och förnekade att bolaget skulle gå i konkurs eller hade skulder.
På Aktiebladet finns information och länkar till en möjlighet att investera i bolaget Power one, som uppges arbeta med solceller i afrikanska Burundi. Målet sägs vara att få in 15 miljoner kronor från investerare. Värdet på satsningen påstås uppgå till 180 miljoner kronor. Raire invest står som ansvarig.
Power one Burundi är på flera sätt kopplade till personer som förekommer i många av bolagen runt Systemhus, som konkursade SGE.
I en annan emission, som nu stängts men vars presentation finns kvar på nätet, har målet varit att få in 25 miljoner kronor från investerare i något som kallas "The Sprinkle revolution". I prospektet beskrivs det som "förmodligen ett av världens mest spännande bolag" och sägs hålla på med sådant som "e-money", "AI" och "krypteringsvaluta." Värdet på Sprinkle revolution påstås vara 350 miljoner kronor. Sedan i fredags finns dock ett ärende hos Bolagsverket registrerat om konkurs för Sprinkle. Även Sprinkle är mycket nära knutet till Systemhus och Raire invest.
Konkursförvaltaren Emma Berglund Uvängs kartläggning av Systemhus tillgångar och skulder har bara börjat.
– När det gäller tillgångar ser det i nuläget inte ut att finnas mycket. Jag ska nu försöka få fram bokföringsmaterial och tala med tidigare anställda och andra som haft insyn, säger hon.
En man som haft en central roll i såväl Systemhus som Raire invest har nyligen försatts i personlig konkurs efter begäran av Skatteverket.
UNT har utan framgång sökt företrädare för Systemhus.