Om kärlekskrank adel och bronsåldersfolk

Lars-Erik Karlsson från Karby ger ut den samlade historien om Rasbo med nya rön om bronsåldern och pärlor om bygdens herrskap och tjänstefolk.

Lars-Erik Karlsson har kartlagt Rasbos historia, från bronsåldern till våra dagar. Det har blivit en tjock lunta som nu givits ut.

Lars-Erik Karlsson har kartlagt Rasbos historia, från bronsåldern till våra dagar. Det har blivit en tjock lunta som nu givits ut.

Foto: Svetlana P Jansson

Uppsala kommun2019-12-27 12:02

Lagom till jul har lokalhistorikern Lars-Erik Karlssons bok "Från forntid till nutid i Rasbo" kommit ut. Det är en skildring av Rasbo socken från tidig bronsålder till dagens moderna landsbygdssamhälle. Han har arbetat med boken i snart tio år.

–Jag har själv forskat i kyrkböcker och husförhörslängder från 1600-talet och framåt och tagit med nya arkeologiska rön som kommit i dagen när man har byggt ut länsväg 288. Där finns mycket material om Rasbos bronsålder. Det är också en sammanställning om allt som tidigare publicerats om Rasbos historia, säger Lars-Erik Karlsson.

Boken är på dryga 500 sidor. Här finns mycket om jakt och fiske i Rasbo, brott och straff, byggnader, personer, industri och hantverk. Men också om skolans historia och om Rasbos föreningsliv genom tiderna. 

– Om man är intresserad av något och vill veta mer så kan man hitta många intressanta uppgifter om det i boken. Jag har till exempel hittat ett 20-tal kvarnar som funnits i socknen under 1600 och 1700-talen. Tidigare var bara fyra kända, säger Lars-Erik Karlsson.

Han har också hittat flera tidigare okända levnadsöden från trakten. Ett handlar om en känd adelsman som hade fyra barn med sin hushållerska. Deras förhållande hölls hemligt under många år, men de lyckades gifta sig till slut, trots att det var mycket ovanligt i dåtidens ståndssamhälle.

Från forntid till nutid är den femte boken Lars-Erik Karlsson skriver om Rasbo. Tidigare har han bland annat dokumenterat torp, backstugor och gårdar i socknen. 

– Under det arbetet har jag samlat på mig mycket material och intervjuat mer än 200 personer om livet i Rasbo. Det ville jag använda. Dessutom är jag född och uppvuxen här och har en stark känsla för hembygdens historia. Om man inte dokumenterar den så faller den i glömska och den går inte att återskapa igen, säger han.

När hade Rasbos sin storhetstid, anser du?

– Industriellt var det på 1700 och 1800-talen. Då fanns många olika sorters småindustrier här. Ekonomiskt är nog Rasbos storhets tid nu. Människor har aldrig haft det så bra som idag. Kulturellt var det nog på 1820-talet då flera kulturpersonligheter från Uppsala, bland dem "Malla" Sofia Silfverstolpe, höll litterära salonger på Frötuna gods, säger Lars-Erik Karlsson.

Boken har tryckts i 500 exemplar och han räknar med att upplagan ska gå åt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!