Ojämna golv försenar inflytten i Skandalhuset

Ombyggnationen av det så kallade Skandalhuset skulle varit klar lagom till årsskiftet 2019/2020. Men inflyttningen får vänta.

Utsikten från huset går inte av för hackor.

Utsikten från huset går inte av för hackor.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2020-01-01 21:00

2017 påbörjades omvandlingen av den mer än hundra år gamla byggnaden från kontorslokaler till hyreslägenheter. Något som UNT tidigare rapporterat om. 

Huset som ligger jämte Universitetshuset har tidigare inhyst delar av universitetsförvaltningen. Nu blir det istället 50 lägenheter i varierande storlekar. Den minsta är en etta på 38 kvadratmeter och den största en etagevåning med 197 kvadratmeter. Ovan Fyrisbiografen, som ligger i bottenvåningen, kommer det även att finnas en kontorslokal. Stor vikt har lagts vid att försöka bygga interiören på ett sätt som påminner om den jugendstil huset en gång i tiden uppfördes i. 

Inflyttningsdatum för de första hyresgästerna skulle varit januari nästa år. Detta skjuts nu på framtiden. Enligt Torbjörn Axelsson, fastighetschef på Uppsala Akademiförvaltning, är orsaken de ojämna golven. 

– Det är ett gammalt hus och nu ska det vara jämnt överallt till följd av krav på tillgänglighet som vore det en nybyggnation och då får det inte vara några höjdskillnader. 

Att golven var ojämna visste man, men omfattningen visade sig vara större än vad man tidigare trott. 

Hur mycket hela ombyggnationen eller vad det extra arbetet kommer att kosta är Torbjörn Axelsson förtegen om. Han konstaterar dock att den ursprungliga budgeten påverkas. 

Skandalhuset ritades ursprungligen av arkitekterna Victor Dorph och Anders Höög och uppfördes mellan 1906 och 1910 av grosshandlare Axel Beskow. 

Byggnaden fick sitt (ök)namn efter att den dåvarande samtiden förfasade sig över att huset skulle bli högre än universitetshuset. Till exempel kan man läsa i Svenska Dagbladet från den 3 april 1908 om hur en professor Högblom lämnat in ett klagomål till universitetets styrelse. Högbom argumenterade för att husets höjd skulle påverka den omgivande miljön negativt och att styrelsen borde tillsätta en utredning eftersom ”den harmoni, som bör hvila öfver universitetshusets omgifningar blifvit på ett ödestigert och svårreparabelt sätt störd”.

Förhoppningen är att de första hyreskontrakten kan skrivas på under det första kvartalet och att de första hyresgästerna därefter ska kunna flytta in i maj. Är man intresserad av att hyra någon av lägenheterna kan man ställa sig i bostadskön som är öppen för alla. Anställda vid universitetet är dock prioriterade. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!