Officiellt vår – redan i februari

Den meteorologiska våren inföll så tidigt som det går i år, den 15 februari. Månaden har varit ovanligt mild och i princip helt utan snö.

Februari blev ovanligt mild och snöfattig.

Februari blev ovanligt mild och snöfattig.

Foto: Bild: Källa: Institutionen för geovetenskaper meteorologi, Uppsala universitet. Grafik: TT Nyhetsbyrån

Uppsala kommun2020-03-09 17:59

– Generellt sett har februari varit ovanligt mild. Medeltemperaturen har legat omkring 6 grader över det normala, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Det har faktiskt varit så milt att den meteorologiska våren inföll redan den 15 februari i år. Enligt SMHI:s definition är detta det tidigaste datumet som våren kan infalla på och senaste gången det hände var år 2001. Den meteorologiska våren infaller om dygnsmedeltemperaturen är över 0 och under 10 grader sju dygn i följd. Då räknar man att våren anlände det första av dessa dygn. Även om det blir en återgång till lägre temperaturer därefter så räknas det fortfarande som vår.

Varmast i Uppsala var det den 16 februari, då termometern uppmätte 11,3 plusgrader. I stort sett varje dag i februari har temperaturen legat över nollgradersstrecket och månadsmedeltemperaturen var runt 2 plusgrader. Normalt för februari är runt 3 till 4 minusgrader.

– I hela Sverige har vi i februari sett en stigande trend de senaste 30 åren, där temperaturerna blir allt mildare, säger Max Lindberg Stoltz.

Kallast var det i Uppsala den 4 februari då den nattliga temperaturen gick ner till 7,7 minusgrader.

Uppsala har haft nederbördsmängder som ligger runt det normala eller något under. I stora delar av södra Sverige uppmättes i februari nästan dubbla nederbördsmängder jämfört med normalt. Detta berodde huvudsakligen på stormen Ciara som härjade i norra Europa i början av månaden samt stormen Dennis i mitten av månaden. Båda dessa stormar förde med sig stora nederbördsmängder över Sverige, men Uppsala tycks ha kommit relativt lindrigt undan. 

Till alla skidentusiasters stora förtret har även snön nästan helt uteblivit i Uppsala i år. Under februari månads två sista dagar föll det dock lite snö och vi hade under en kort period ungefär tre centimeters snödjup. Snön smälte dock lika snabbt som den kom.

– Minst 8 vintrar av 10 brukar Uppsala ha ett snötäcke. I mitten av februari brukar snödjupet normalt ligga mellan 10 och 20 centimeter i Uppsala. Så årets månad står absolut ut i statistiken som ovanligt snöfattig, säger Max Lindberg Stoltz.

I Uppsala finns ingen mätstation för soltimmar, men sett till hela östra Svealand har soldyrkarna haft en hel del att glädjas över. I Stockholm uppmättes under februari 93 soltimmar. Det normala brukar ligga runt 75 timmar.

Karta: Uppsala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!