Nya strider om preparat med cannabidiol

Att påstå att cannabidiol kan lindra sjukdomar är inte tillåtet, enligt domstolsbeslut. Företag riskerar viten på 80 000 kronor.

Ur växten cannabis sativa går det att utvinna cannabidiol  som används som kosttillskott.

Ur växten cannabis sativa går det att utvinna cannabidiol som används som kosttillskott.

Foto: Matilde Campodonico

Uppsala kommun2020-01-29 18:00

Av växten hampa går det att framställa hasch som är narkotika. Ur hampa går det även att utvinna substansen cannabidiol.

Cannabidiol är varken berusningsframkallande eller narkotikaklassat. Det har dock blivit ett populärt kosttillskott och har namn om sig att kunna lindra bland annat smärta, ångest och sömnproblem.  

I höstas förbjöds flera företag av förvaltningsrätten i Uppsala att sälja produkter med cannabidiol. Orsaken var att de utan tillstånd hade saluförts som läkemedel. 

I ett nytt ärende begär Läkemedelsverket att företaget De Holk ska få viten på 80 000 kronor varje gång man marknadsför eller säljer cannabidiol. Det handlar bland annat om hampasnus och varor med namn som "Hundcoachen Seth Sjöbloms kattolja". 

Läkemedelsverket anser att cannabidiol kan påverka receptorer i kroppen och därmed är att anse som läkemedel. Dessutom ska De Holk ha marknadsfört produkterna så att de framstått som medicin. Detta trots att företaget saknar tillstånd att sälja produkterna som läkemedel. 

Enligt De Holk rör det sig dock inte om läkemedel utan om kosttillskott för människor och djur. Företaget har överklagat till förvaltningsrätten där man delvis får rätt. 

Domstolen anser att Läkemedelsverket inte kunnat visa att produkterna har sådana effekter att de kan klassas som läkemedel. Däremot menar rätten att företaget i strid med reglerna påstått i sin marknadsföring att produkterna kan bota sjukdomar. Därmed ska viteshotet mot De Holk kvarstå. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!