Gränsen på maximalt 10 000 personer har satts på grund av områdets närhet till läkemedelsföretaget GE Helthcares anläggningar i området.
– GE Healthcare använder en del farliga kemikalier och en riskanalys visar att maximalt 10 000 personer kan vistas i främre Boländerna samtidigt av säkerhetsskäl. Det måste vi har respekt för, säger kommunalrådet Erik Pelling (S) med ansvar för byggnadsfrågor.
Riskanalysen har tagits fram på uppdrag av GE Healthcare i samverkan med Uppsala kommun och ska bland annat säkra att inte den nya bebyggelsen hämmar GE Helthcares möjligheter att bygga ut i framtiden. Den visar att ju närmare GE Healthcares anläggningar en fastighet ska byggas desto färre personer får jobba i lokalerna. Flest kan arbeta i de kontor som byggs i etapp ett som ligger i anslutning till Resecentrum. Där ska 4 200 personer kunna vistas, medan området närmast GE Healthcare bara kan ta 2 000 personer.
Flera fastighetsbolag som planerar att bygga i området är oroliga för att främre Boländerna inte kommer att bli den förlängning av innerstaden som kommunen planerat.
– Det vi visste innan sommaren var att det fanns ett skyddsavstånd till GE Healthcare. Inte att området ska planläggas utifrån personaltäthet. Det sätter vissa begränsningar. Risken är att det inte blir så mycket innerstadskänsla, säger Fredrik Lindberg vd för fastighetsbolaget Stiffler AB.
Hans vision är en stadsdel med en mix av arbetsplatser, hotell, mataffärer, restauranger, caféer och gym.
– Vi vill skapa en samlingsplats med levande miljöer som också lockar folk efter klockan 17:00. Men det kan bli svårt med ett tak på 10 000 personer i hela området.
Gorgen Abrami, vd för Rosendal fastigheter, är inne på samma linje.
– Service och mjuka värden är otroligt viktigt. Man måste kunna träffas över en lunch eller ta en fika med en besökare eller träna efter jobbet. Det är ju i främre Boländerna som framtidens kontor och företagsmiljöer ska byggas, säger han.
Enligt Robert Ahlstedt som är projektchef på fastighetsbolaget Castellum brukar nya områden där det finns en miljörisk planeras utifrån riskavstånd och olika byggandstekniska lösningar, inte utifrån antalet människor.
– Nu måste vi redan på ett tidigt stadium bestämma vilka verksamheter som vi ska bygga för och var de ska finnas. Det påverkar hur genomförbart projektet kommer att bli. Vill man att främre Boländerna ska ha innerstadskaraktär så måste man bygga tätt och det måste finnas plats för mycket människor, frågan är om 10 000 personer räcker, säger han.
Erik Pelling medger att kommunen gick in i projektet med stora visioner. Hur många som skulle kunna vistas i området var inte en faktor någon räknade med då.
– Alla trodde att man skulle kunna bygga fullt ut. Vissa bolag pratade om skyskrapor. 10 000 personer är inte lite men vi hade hoppats på fler. Nu är det viktigt att de bolag som ska bygga kan samarbeta. Var och en kan inte maxa sina byggen som de vill, säger han.
Utgångspunkten är att kunna bygga en attraktiv stadsdel utan att tränga bort GE Healthcare.
– GE är Uppsalas viktigaste privata arbetsgivare som står för en procent av Sveriges export. Det ligger också i deras intresse att nya företag etablerar sig i området. Det blir en win-win situation för alla, säger Erik Pelling.
Varken Gorgen Abrami, Robert Ahlstedt eller Fredrik Lindberg har några tankar på att ge upp projektet.
– Vi behöver mer tid och vara smarta för att hitta lösningar som fungerar, säger Gorgen Abrami.