Folkhälsomyndigheten meddelade under tisdagen att man rekommenderar yngre barn och elever som bor tillsammans med någon som har covid-19 att stanna hemma. Det för att personalen inom för- och grundskolan ska fokusera på det pedagogiska arbetet.
– Beslutet är efterlängtat, jag tänker att det skapar ett lugn i verksamheten utifrån den oron som varit, säger Christina Stenhammar, verksamhetschef på utbildningsförvaltningen Uppsala kommun.
Hon beskriver situationen i Uppsalas för- och grundskolor under hösten som ansträngd.
– Det har funnits en oro bland våra medarbetare, vårdnadshavare och även hos elever i framförallt de äldre årskurserna.
Men oron över att smittas riskerar nu att bytas ut mot en oro för – "kommer mitt barn att halka efter?".
Christina Stenhammar uppger att kommunen fortfarande måste analysera de nya rekommendationerna och ta del av underlaget för att se hur det kan påverka eleverna.
– Sen utifrån det kommer vi att behöva ta ett grepp för hur vi ska stötta våra elever, säger hon.
Finns det några lösningar för fjärr- eller distansundervisning för grundskoleeleverna?
– Vi har löst det med fjärrundervisning för vissa elever men vi har ingen rutin på det. Det är en utmaning att kombinera klassrum- och fjärrundervisning och kräver med förberedelser, förklarar hon.
Hur blir det för de yngre barnen och eleverna?
– Där kan det mer bli form av distansundervisning – att barnen och eleverna får med sig uppgifter hem. Men det är fortfarande tidigt så vi måste analysera rekommendationerna men självklart ska alla elever ha möjlighet att hänga med, säger Christina Stenhammar.
Folkhälsomyndigheten förändrar rekommendationerna så att personal inom skola och förskola ska kunna fokusera på det pedagogiska arbetet. Något som välkomnas av Lärarnas Riksförbund.
– Rekommendationerna är någonting som är efterlängtat av våra medlemmar. Att eleverna ska vara i skolan när föräldrarna testat positivt har varit en stor frustration när lärare har stränga direktiv på att vara hemma vid minsta symtom, säger Helena Dübeck, kommunombud och ordförande Lärarnas Riksförbund.
Hur har det speglat sig under hösten?
– Det har bland annat varit personalbrist och den har varit kännbar i princip överallt. Man kan inte göra så mycket mer än det som görs och som lärare känner man att man utsätts för en stor risk när man går till jobbet. Man känner sig klämd för man är där för att utbilda men skolorna har inte kapacitet att sprida ut eleverna mer.
Totalt finns det drygt 38 000 elever i de kommunala för- och grundskolorna.