Ny tvättsug gör jobbet lättare på Ackis

Nya 100-huset på Akademiska sjukhuset suger. För här tas tvätt och sopor om hand med hjälp av ett unikt sugsystem i mångmiljonklassen.

Tommie Sagström, controller på fastighetavdelningen visar hur sugsystemet i nya 100-huset för tvätt och sopor fungerar. Här slänger han in en säck med tvätt i en lucka i väggen där det hamnar i ett underjordiskt rörsystem.

Tommie Sagström, controller på fastighetavdelningen visar hur sugsystemet i nya 100-huset för tvätt och sopor fungerar. Här slänger han in en säck med tvätt i en lucka i väggen där det hamnar i ett underjordiskt rörsystem.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala kommun2019-10-31 20:16

– Där uppe i rören kommer tvätten.

Tommie Sagström vid Fastighet och service inom Region Uppsala pekar upp i taket. Vi står vid sjukhusets slutstation för de enorma mängder tvätt och sopor som produceras vid Akademiska sjukhuset. 

Några år gamla siffror från sjukhuset visar att det då årligen genererades 1 500 ton avfall och lika mycket smutstvätt, in alles 3 000 ton som någon har behövt lyfta, bära eller knuffa på vagnar. Och volymer ökar stadigt.

2015 beslutade politikerna att investera maximalt knappt 33 miljoner kronor i en sop- och tvättsug. Motivet var att förbättra arbetsmiljön och hygienen och minska antalet transporter med truck.

– Det blir betydligt färrre lyft och onda ryggar nu, förklarar Tomme Sagström.

Hit till slutstationen i norra kanten av Uppsala science park har vi kommit efter en promenad några hundra meter från nybyggda 100-huset på andra sidan Sjukhusvägen. Men tvätten, den har sugits hit med en hastighet av 20 meter per sekund, genom ett rörsystem under jord.

Plötsligt öppnas gaveln på den container dit rören i taket leder. Tvätt rasar ned på ett löpande band. I änden av bandet rasar tvätten ned i vagnar. En mätare känner av när en vagn är full, och så öppnas luckan från bandet vid nästa vagn i stället. De här vagnarna måste sedan med handkraft knuffas några meter till det rum där tvättentreprenören hämtar dem och kör dem till tvätten i Eskilstuna. 

I andra änden, där allt börjar, finns en lucka i väggen där personalen stoppar in en tvättsäck i taget. Därifrån rasar de ned i ett ihopsamlingsschakt. När det är fullt signalerar en röd lampa och med knapptryckning körs fläktarna i gång som skapar suget som tar tvättsäckarna under Sjukhusvägen till slutstationen.

Parallellt finns ett separat rörsystem för avfall. Men soporna, som är det som blir kvar när åtta olika fraktioner sorterats bort, sugs hela vägen in i containern som sedan hämtas och körs till förbränning.

–  Fö sopor används redan sugsystem på andra sjukhus. Men tvättsystemet är unikt för Akademiska sjukhuset, säger Ulf Lundin, extern projektledare vid Fastighet och service.

Det här är första etappen av satsningen på en tvätt– och sopsug. Fullt utbyggt förväntas sugen hantera cirka 1 350 ton avfall och 1 150 ton smutstvätt per år. Men innan resten av sjukhuset är påkopplat kommer det att dröja länge.

 – Det här kommer ske stegvis vartefter vi bygger om eller nytt, säger Ulf Lundin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!