Polisen har nu sammanställt statistik för antalet skjutningar i Uppsala under 2019. Totalt inträffade 34 skjutningar i länet, varav 31 i Uppsala, en i Bålsta och i två fall är platsen för skjutningen okänd. Det innebär att det i Uppsala kommun inträffade 13,4 skjutningar per 100 000 invånare under förra året. Där sticker Uppsala ut jämfört med andra storstadsområden i Sverige.
Anders Östlund, kriminolog vid polisregion Mitt menar att en akademikerstad som Uppsala egentligen inte borde ligga så högt i skjutningsstatistiken sett utifrån "klassisk kriminologisk teori".
– Det här kan bero på en mängd faktorer. Närheten till Stockholm spelar säkert in, men jag är övertygad om att det är en trend i de här kretsarna i Uppsala att använda skjutvapen. Det går trender även i grov brottslighet, säger Anders Östlund.
Enligt polisens definition är en bekräftad skjutning ett tillfälle då ett vapen med flit avlossats och det finns spår av det, till exempel i form av kulhål, hylsor eller flera oberoende vittnesuppgifter. I statistiken räknas bara skjutningar som inte är lagliga. Även skjutningar där ingen människa kommit till skada finns därför med i statistiken, till exempel om någon provskjutit ett illegalt vapen. Anders Östlund påpekar att det främst är skjutningar i stadsmiljö som kommer med i statistiken.
– Det är klart att alla skjutningar som sker ute i bushen inte är med. Men det är ändå den bästa statistiken över skjutningar som vi har. Den är långt ifrån korrekt, men det är ingen statistik, säger han.
Det har spekulerats i hur coronaviruset kommer att påverka den kriminella världen. Vad det skulle kunna innebära för skjutningarna är dock svårt att säga, menar Anders Östlund.
– Det har ju skjutits i Stockholm under tiden, så det blir inte helt stopp. Å andra sidan är det mindre folk ute och man riskerar att synas mer, om de nu bryr sig om det. Troligtvis påverkar det inte, och om det gör det är det troligtvis till det sämre. Vi får se om ett år.
För en dryg månad sedan stod det klart att polisens nationella satsning mot grov organiserad brottslighet, Operation rimfrost, kommer till Uppsala. Det innebär polisen får extra resurser under några månaders tid och insatsen ska rikta in sig på 160 kriminella personer i Uppsala. Uppsalapolisen har även en egen satsning, Operation iris, som ska ta vid när den nationella satsningen avslutas.