Ny behandling mot prostatacancer

Nästa år lanseras en ny metod för att behandla prostatacancer. Akademiska sjukhuset blir först ut i Sverige att använda metoden.

Akademiska sjukhuset först i landet med ny metod mot prostatacancer.

Akademiska sjukhuset först i landet med ny metod mot prostatacancer.

Foto: Robert Gabrielsson/UNT arkiv

Uppsala kommun2019-11-08 10:17

– Detta är för Sverige ett helt nytt sätt att behandla prostatacancer på. I stället för att behandla hela organet, kan vi nu med bara några millimeters marginal fokusera enbart på tumören, säger Michael Häggman, överläkare i urologi vid Akademiska sjukhuset.

Den nya metoden kallas Högintensivt Fokuserat Ultraljud (HIFU) och går ut på att ett intensivt ultraljud riktas mot själva tumörområdet med hjälp av en magnetkamera. Enligt Michael Häggman är den stora fördelen med den nya metoden att risken för biverkningar kraftigt minskar:

– Vid andra behandlingssätt, som strålning eller operation, behandlar man hela prostatan. Det leder ofta till komplikationer som impotens, inkontinens eller urinträngningar. 

En annan fördel med metoden är förkortad vårdtid, då patienten med hjälp av HIFU kan gå hem samma dag som den behandlats. Vid till exempel strålning behandlas patienten vid 35 tillfällen. 

Enligt Michael Häggman är risken för komplikationer visserligen mindre, men det finns ändå nackdelar med den nya metoden.

– Prostatacancer uppkommer ofta på flera ställen i organet, och tumörerna kan vara mikroskopiskt små. HIFU-metoden kan dock bara fokusera på tumörer på en sida av organet åt gången, och de måste vara synliga för magnetkameran.

På grund av detta kommer målgruppen främst att vara män med prostatacancer som har en identifierbar tumör som inte spridit sig till resten av organet.

Behandlingen beräknas att sätta igång i februari 2020.

Michael Häggman, överläkare i urologi vid Akademiska sjukhuset.
Michael Häggman, överläkare i urologi vid Akademiska sjukhuset.
Karta: Akademiska Sjukhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!