I ladugården står korna på led och väntar på att få kliva in i den nya mjölkroboten från Delaval som Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, nyligen installerat. En av gårdens 278 kor står redan i det lilla båset där en robotarm snabbt letar upp kons spenar. På några minuter har hon mjölkats, fått klövarna spolade, spenarna smörjda och vägts på en vägplattform. All information om mängden mjölk, djurets vikt och hormonnivåer hamnar i databaserna på gården, och hela processen kan övervakas från en smartphone. Roboten är igång dygnet runt och korna mjölkas i snitt 2,6 gånger per dag.
– Det nya är att den har en väldigt bra kamera och snabbt hittar spenen. Man kan mjölka väldigt många kor, konstaterar Mats Pehrsson, driftchef på Lövsta lantbruksforskning.
En annan finess är att väldigt mycket data samlas in. Bland annat mäts kornas dräktighet, genom att halten av hormonet progesteron mäts vid mjölkningen. Det gör att man kan se när korna är brunstiga och det är dags för inseminering.
– Det är som ett onlinelabb, säger Mats Pehrsson.
Att systemet är automatiskt gör också att man till skillnad från manuell mjölkning slipper stiga upp i ottan och gå ut i ladugården och på så vis sparas arbetstid, vilket är en av de största vinsterna för vanliga gårdar som automatiserar mjölkningen.
– Förr gick man upp klockan fem på morgonen för att mjölka, nu kan de flesta i personalen jobba vanliga kontorstider. Jag förstår att man går åt det här hållet i branschen, säger Mats Pehrsson.